Promjeniti pristup

Beograd i Priština bi trebalo da pronađu način da nastave proces dijaloga i rješavaju probleme, a ne da pričaju mnogo o prošlosti, jer smo svi, ukjučujući i EU, veoma dobro upoznati sa tim šta se dogodilo u posljednjih 100 godina, posavjetovao je Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravo premijera Kosova i predsjednika Srbije, nakon druga runda dijaloga.

„Jedini ishod koji danas mogu izvesti je da će se dijalog nastaviti“, kazao je nakon završetka razgovora u Briselu izaslanik EU, Miroslav Lajčak, te serije međusobnih optužbi predvodnika dvije delegacije.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravo kaže da je izjava Miroslava Lajčaka jedna od najvažnijih poruka nakon ove runde dijaloga, ali i pokazatelj da Lajčak nije u mogućnosti da posreduje na pravi način u dijalogu između dvije strane.

Miftaraj upravo zbog toga savjetuje Lajčaku – da bi trebalo da promjeni pristup.

Ukazao je potrebu veće uključenosti vlade Sjedinjenih Američkih Država, a kako bi se u jednom trenutku u budućnosti pronašao način da se krene naprijed u dijalogu.

Miftaraj ujedno tvrdi da je izjava predsjednika Srbije nakon novog sastanka u Briselu kopija prethodne izjave koju je dao nakon prve runde dijaloga 15. juna, a kojom je pokušavao da optuži Kurtija.

Takođe, tvrdi da je isto uradio i premijer Kurti – koji je optužio predsjednika Srbije da je lagao kada je govorio o tome o čemu se razgovaralo na ovom sastanku.

Premijer Kurti je govorio u Briselu o genocidima Srbije u periodu od 1878. do 1999. godine, iako je samo sat vremena prije nove runde dijaloga visoki predstavnik EU, Joseph Borell, pozvao strane da zatvore poglavlje „bolne prošlosti“ i fokusiraju se na budućnost.

Na pitanje da li ovakve izjave premijera Kurtija zapravo imaju negativan uticaj na proces dijaloga, Miftaraj kaže za KoSSev da bi obe strane trebalo da se uzdrže od izjava koje bi mogle da odlože ili onemoguće da se vodi dijalog.

„Srbija i Kosovo su dio Evrope i evropski zvaničnici shvataju i znaju tačno šta se dogodilo u posljednjih sto godina u regionu“, dodao je Miftaraj.

On, međutim, kaže, da bi strane trebalo da pronađu rješenje, kako bi se zaključio uzajamno obavezujući sporazum.

„Mislim da bi trebalo da pronađu način kako da nastave napred i riješe probleme, a ne da pričaju mnogo o prošlosti, jer smo svi veoma dobro upoznati sa prošlošću, kao i Evropska unija“.

Govoreći o procesu dijaloga te pravcu u kom se kreće, Miftaraj je kazao da ne misli da će se sporazum uskoro postići – kako zbog slabe uključenosti SAD u samom procesu dijaloga, ali i zbog izbora koji će se sljedeće godine održati u Srbiji.

Kaže da čisto sumnja da je Vučić raspoložen da se sada dođe do sporazuma.

Tvrdi da je u sličnoj poziciji i premijer Albin Kurti.

„Sumnjam da će Kurti potpisati bilo koji sporazum kojim se obavezuje da formira Zajednicu srpskih opština“, dodao je ujedno Miftaraj.

Smatra da će se u ovoj godini održati više sastanaka u Briselu, ali bez konkretnih rezultata.

„U ovom trenutku, mislim da Borell i Lajčak nisu u mogućnosti da kontrolišu proces dijaloga“, dodao je Miftaraj.