Šest članova

Premijer Albin Kurti predstavio je prijedlog Deklaracije o miru između Kosova i Srbije od šest članova, koju je iako je nije pročitao odbio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Reporteri.

Prije navođenja „Zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rješavanju sukoba” dokument započinje “Mi, predstavnici Kosova i Srbije, prepoznajući našu dužnost i odgovornost prema našim građanima, regionalnim susjedima i međunarodnim partnerima da sprečimo svaki novi vojni sukob, neprijateljstvo ili nasilje između naših zemalja”.

Ističe se posvećenost prevazilaženju nasleđa prošlih sukoba, održavanje trajnog mira, dugoročna stabilnost i rad na prosperitetnoj budućnosti građana.

Kao i želja regiona i šire za sveobuhvatnim i konačnim sporazumom u dijalogu “u skladu sa principima mirnog suživota, saradnje i mirnog rješavanja sporova bez prejudiciranja dijaloga koji je olakšala EU, a podržale SAD”.

“Odlučni da se konstruktivno i u dobroj namjeri uključe u postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma bez odlaganja. Slažemo se i svečano odobravamo sljedeću „Zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rješavanju sukoba”.

Izjava se sastoji od šest članova, od kojih je prvi “nenapadanje” u kome se između ostalog navodi da će se obe strane “suzdržati od međusobnih napada, vojne agresije, oružanih neprijateljstava ili nasilnih sukoba kao načina rješavanja bilo kojeg neriješenog spora ili bilo kojeg spora u budućnosti".

Drugi član se odnosi na “poštovanje granica” po kome se obe strane “obavezuju da će strogo poštovati međusobne granice i neće pokušati, ni sada ni u budućnosti, da okupiraju, zauzmu, pripoje ili kontrolišu teritoriju jedni drugima u cjelini ili djelimično”.

Treći član je “reciprocitet u zaštiti i promociji manjinskih prava” u skladu sa evropskim vrijednostima i međunarodnim aktima.

Četvrti član je “mirno rješavanje sporova” u kome se između ostalog navodi da će, u slučaju neuspjeha u postizanju dogovora, po bilo kojem od gore navedenih članova, “strane će, u svakom slučaju sporazumno, tražiti rješenje drugim mirnim sredstvima, uključujući posredovanje, arbitražu i nikada neće upotrebiti silu u sporovima".

Peti član je “međusobna podrška procesu evropskih integracija” i šesti “završne odredbe” u kome se navodi da je izjava sačinjena na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, potpisana u prisustvu i svjedočenju predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri