Politička analitičarka

Politička analitičarka Donika Emini izjavila je da niko nije očekivao napredak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na sastanku u Briselu, prenosi Ekonomija onlajn.

Ocjenila je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće potpisati nijedan sporazum prije izbora u Srbiji.

"Evropskoj uniji je bilo dovoljno da se strane sastanu. Vučić vjerovatno neće potpisati nijedan sporazum prije izbora u Srbiji. Za Srbiju je ovaj sastanak bio dobar, jer drži Poglavlje 35 otvorenim sa EU. Kosovo pokušava da dobaci loptu Srbiji jer smo do sada bili destruktivna strana“, rekla je Emini u emisiji “Debata plus”, na RTV Dukagjini.

Istakla je da premijer Albin Kurti nije ispunio očekivanja i da namjerno u dijalogu bira teme koje zahtjevaju dug vremenski period.

"Nestale osobe i suočavanje sa prošlošću su procesi koji traju dugo i koje je Kurti namjerno izneo kao barikadu i stvorio poziciju Kosovu, koja nije loša. Iako uslovi za dijalog nisu ispunjeni, dobro je što je išao da razgovara", rekla je Emini.

Dodala je da i Vučić vidi da Kurti nije spreman za dijalog.

Prema njenim riječima predložena tema o suočavanju s prošlošću je legitimna, ali da se čini da to nije cilj.

"Kurti ima posebnu svrhu da ne razvija proces dijaloga jer izgleda da nije pripremljen. Iritantno je što Kurti drugi put ide u Brisel bez konsultacija sa opozicijom i timama u dijalogu", rekla je Emini.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online