I ne priznanje nezavisnost Kosova

Premijer Albin Kurti objavio je na svom Facebook nalogu da je "neuspjeh Srbije u tome što ne želi da prizna svoju zločinačku prošlost" i objavio fotografije knjiga koje je, kako je rekao, u Brisel poneo srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i posredniku Josephu Borellu.

Jedna je, kako je naveo, svjedočanstvo silovanih žena na Kosovu tokom ratnih sukoba, druga je o 1.133 ubijene djece od kojih se 109 još vode kao nestala, a treća knjiga ′′Muhadžiri - britanski dosije′′ o protjerivanju Albanaca iz Sandžaka i Niša.

“Šteta što nismo uspjeli da se dogovorimo barem oko zajedničke izjave sa sastanka. Razlog tome je, što je srpska delegacija odbila da u tekstu bude fraza “suočavanje sa prošlošću′′, naveo je Kurti u ojavi na Facebooku.

Ocjenio je da je neuspjeh Srbije u tome što ne želi da prizna svoju zločinačku prošlost i ne priznanje nezavisnost Kosova, što je usko povezano jedno s drugim.

“Nastavićemo sa posvećenošću miru i pravdi, sigurnosti i stabilnosti, demokratiji i napretku. Bićemo spremni za konstruktivne sastanke i razgovore, a za razliku od našeg sjevernog susjeda nemamo dileme spram evropskih i evroatlantskih integracija”, poručio je Kurti u objavi.

Izvor: Kosovo Online