Kurtijev zahtjev

Na današnjem sastanku u Briselu u okviru nastavka dijaloga Prištine i Beograda biće riječi o rješavanju sudbine nestalih lica, kao i o već postignutim sporazumima i njihovoj implementaciji, ocjenila je u izjavi za Kosovo onlajn Jeta Krasniqi iz Kosovskog demokratskog instituta.

Ona takođe smatra da će se tokom današnjeg sastanka sagledati mogućnosti za naredne runde dijaloga, koji će se nastaviti nakon ljetnje pauze.

“Očekujemo da će se na sastanku raspravljati o postignutim sporazumima, ali i o tome kako ići dalje u procesu dijaloga. Ne očekujem neki veliki uspjeh, ali može doći do pokušaja usaglašavanja zajedničke agende za naredne sastanke”, kaže Krasniqi.

Krasniqi navodi da je sasvim izvesno da će se danas raspravljati o pitanju nestalih, izražavajući nadu da će Evropska unija uspjeti da ubedi Srbiju da sa čela Komisije za nestale smijeni aktuelnog predsjednika Veljka Odalovića, čiju smijenu je inicirao premijer Kurti na posljednjem sastanku u Briselu.

“Pitanje nestalih je pitanje o kome se i ranije razgovaralo, kao i pitanje ekonomske saradnje. Jedan od Kurtijevih zahtjeva bio je da se predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije smijeni, ali ne vjerujem da će se Srbija sa time složiti. Ali, vjerujem da će se Evropska unija uključiti, kako bi se riješilo to pitanje”, ističe Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online