Stručnjak za evropske integracije

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasolli kaže da da nije optimističan po pitanju pomaka u procesu dijaloga Beograda i Prištine, prenosi RTK.

„Vidjeli smo da prethodni sastanak nije bio produktivan, slično očekujem i u narednih nekoliko rundi dijaloga jer ne izgleda kao da će se nešto mnogo desiti kada je u pitanju dijalog. Mislim da je važno da dijalog se nastavi i da se dvije strane sastanu i vode razgovore, ali ja sam skeptičan da će se sada nešto riješiti. Najvažnije je da ne dođe do zastoja u dijalogu, obe strane treba da budu zainteresovane da se nađe neki sporazum i riješe sva pitanja“, kaže on.

Upitan da li se može očekivati približavanje stavova kosovske i srpske delegacije, Vasolli navodi da se mora pronaći dugotrajno rješenje za buduće generacije.

„Ja se nadam da će se oni sporazumijeti i naći neko rješenje i sve je ovo važno za građane kako Kosova tako i Srbije jer moramo naći dugotrajno rješenje za buduće generacije, a tu obavezu imaju lideri obeju zemalja i ja želim da vjerujem da i oni tako misle. Vidjećemo da li će se to desiti. Znam da nije lako da se nađe kompromis ali kad ste lider, onda ste u obavezi da pronađete rešenje kako bi ljudi bolje živjeli“, naglasio je Vasolli.

Vasolli ocjenjuje da će pojačana saradnja sa SAD i EU pomoći procesu dijaloga Beograda i Prištine.

„I EU i SAD su dokazani saveznici cijelog regiona, ne samo jedne strane. Doprineli su puno da se ova region izvuče iz mjesta gdje smo bili devedestih godina i dali su nam viziju da kao region možemo postati članovi EU i to je važno za našu budućnost. Oni su važni za dijalog i obe strane bi trebalo da rade više sa ovim saveznicima jer oni mogu jedini da garantuju stabilizaciju i razvoj celog regiona u budućnosti, kako nas, tako i naše djece. Mi trebamo gledati naprijed i da pronađemo rješenje za dobrobit svih ali naročito novih generacija, ne smemo dozvoliti migraciju mladih“.

Izvor: Kosovo Online/RTK2