Podignut nivo pripravnosti

Padavine koje su prethodnih dana zahvatile Kosovo, stvorile su probleme u brojnim mjestima, a iz Vlade Kosova poručuju da pažljivo prate situaciju na terenu i da su spremni da reaguju kako bi se spriječile teže posljedice.

U objavi na zvaničnom Facebook nalogu se dodaje da za sada nema zahtjeva opština za pomoći zbog poplava, ali da je Vlada Kosova spremna da odgovori na svaki poziv građana u slučaju potrebe.

Ističe se da je u svim opština na Kosovu podignut nivo pripravnosti kapaciteta za koordinaciju i reagovanje.

"Agencija za upravljanje u vanrednim situacijama (AME) obavjestila je sve zainteresovane strane, a obaveštenje za podizanje nivoa spremnosti prosljeđeno je svim opštinama - relevantnim direkcijama za zaštitu i spasavanje, putem sistema Hitnih operativnih centara 112, koji neprestano prate situaciju. Objavljen je status osoblja i opreme pumpnih timova velikog kapaciteta, spašavanja od površinskih voda i prepreka za zaštitu kritične infrastrukture“, poručuju iz vlade.

Iz ove agencije dodaju da su spremni da odgovore profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama u opštinama, a za pružanje pomoći su, kako navode, spremni i pripadnici BSK koji su mobilisali svoje timove za spašavanje.

Iz vlade pozivaju građane da sarađuju sa timovima za spašavanje i na vrijeme prijave probleme sa kojima se suočavaju.

"Informacije možete dobiti u Operativnom centru za hitne slučajeve putem jedinstvenog (integrisanog) broja za hitne slučajeve - 112 (ovaj broj za hitne slučajeve - 112 možete nazvati i primiti, bez prefiksa, sa bilo kog mjesta na Kosovu). Takođe možete pozvati ove brojeve:

• najbliža profesionalna vatrogasno-spasilačka jedinica na 193,

• Ppolicija Kosova, telefonski broj 192,

• Hitna pomoć, telefonski broj 194.