Predstavnici civilnog sektora ukazuju da se, već dugi niz godina, rezolucije usvojene u Skupštini Kosova ne tretiraju kao pravno obavezujuće, piše Ekonomija onlajn.

"Nikada nismo vidjeli nijedan detaljniji izvještaj o tome šta se dešavalo nakon usvajanja rezolucija“, rekla je Mexhide Demoli Nimani za Ekonomija onlajn.

Dodala je da su u tom smislu opozicione stranke u problemu jer nemaju dovoljnu podršku, imajući u vidu da vladajuća stranka ima dovoljan broj glasova.


Agnesa Haxhiu

Agnesa Hadžiu i Kosovskog demokratskog instituta je ocjenila da su rezolucije pravno neobavezujući akti, ali da vlada ne bi trebalo da ima pogodnost da ih ne sprovodi.

"Rezolucije su pravno neobavezujući akti kojima Skupština izražava svoj stav o određenom pitanju i daje preporuke za koje smatra da bi, izvršna vlast trebalo da ih primjeni radi poboljšanja određenog pitanja. Ali činjenica da nisu obavezujuće, kao pravni akti ne znači da Vlada ne treba da preduzme mjere za njihovo sprovođenje“, rekla je Haxhiu.

Prema njenim riječima jedan od razloga što rezolucije ostaju neprimjenjene jeste nedostatak posebnog mehanizma koji bi proveravao njihovu primenu.

"Postoje mnoge rezolucije koje su zakonodavna tijela usvojila, a koje nisu sprovedene. Ne provjerava se šta se dešava sa njihovim sprovođenjem. To je jedan od faktora koji je uticao na Vladu da ne shvata ozbiljno rezolucije usvojene u Skupštini“, dodala je Haxhiu.

Naglasila je da se mnoge rezolucije preklapaju, dajući primjer rezolucija usvojenih po pitanju dijaloga, koje su, kako je rekla, u osnovi iste.

Od početka godine do sada u Skupštini je predloženo ukupno sedam rezolucija, sve od strane opozicije, a samo je jedna usvojena, rekla je Haxhiu.

"U prvim mjesecima osmog parlamenta, do sada smo predložili ukupno sedam rezolucija, samo je jedna odobrena i to je ’Rezolucija o priznavanju genocida u Srebrenici’,  pet rezolucija je odbijeno glasanjem, a jedna je i dalje bez epiloga. Sve ove rezolucije predložile su parlamentarne opozicione grupe, tri od njih PDK, dvije AAK i jednu LDK, većina njih se odnosi na pandemiju“, zaključila je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online