Skeptičan

Bivši predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri skeptičan je po pitanju vladine inicijative da podnese tužbu za genocid protiv Srbije, jer bi u slučaju neuspjeha posljedice po Kosovo bile nesagledive, prenosi Ekonomija onlajn.

"To nije jednostavna stvar i s tim u vezi smatram da upozorenja vlade Kosova na tužbu za genocid Srbije treba da budu praćena tačnim informacijama, rezimeom ili istraživanjem kako bi tužba bila sveobuhvatna i argumentovana. Mislim da bi za Kosovo bilo gore ako bi izgubilo sudsku bitku i to je glavna stvar“, rekao je Ymeri.

Istakao je da nije dobro raditi na tužbi u domaće političke svrhe, jer je to „državno pitanje“ čiji bi pozitivan ishod krunisao kosovsku borbu, ali da se postavlja pitanje da li Vlada može da odgovori takvom izazovu.

Što se tiče toga da li će tužba za genocid uticati na dijalog, Imeri je dodao da će Srbija biti stalno protiv toga, jer trenutna vlada u Beogradu negira genocid.

"Što se tiče dijaloga sa Srbijom, oni će uvijek biti protiv toga, i ne mislim da bi to bila tema razgovora o politikama koje Kosovo treba da slijedi, a jedan od razloga što se Srbija uopšte neće konsultovati po tom pitanju znamo kakav je njen odnos prema zločinima počinjenim na Kosovu. U Beogradu se i dalje negira genocid u Srebrenici", rekao je za Ymeri za Ekonomija onlajn.

Dodao je da, prema informacijama kojima raspolaže, misli da su kosovske institucije učinile dovoljno na pripremama i prikupljanju informacija i da su neke nevladine organizacije sa sjedištem u Beogradu učinili više za dokumentovanje srpskih snaga na Kosovu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da vlada treba da se pripremi za tužbu.

"Što se tiče ideje o podnošenju tužbe za genocid, jer je u stvari Kosovo doživjelo genocid, mislim da Vlada treba jako dobro da je pripremi, jer to nije politička igra“, rekao je Lekaj.

Ocenio je da premijer Aljbin Kurti, stvara utisak da građani misle da radi na tome, a da je ustvari u pitanju isprazna retorika i naglasio da Vlada nije okupila dovoljno dokaza za pravilno vođenje parnice.

„Što se tiče Kosova, moramo jasno reći da je na Kosovu bilo genocida tokom Miloševićevog režima, ali mislim da je djelovanje Kurtijeve vlade daleko od toga“, rekao je Lekaj.

Premijer Kosova Albin Kurti odlučan je da tuži Srbiju za genocid na Kosovu, tokom svog mandata.

Kurti je ovu tačku uvrstio u vladin program, rekavši da će „pitanje tužbe za genocid pred Međunarodni sudom pravde biti jedan od prioriteta“.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online