Direktor Instituta

Direktor Instituta "EPIK" Demush Shasha smatra da je zajednička integracija šest zemalja Zapadnog Balkana u interesu Evropske unije i da je za EU lakše da se proces integracije odvija u jednom krugu nego u šest krugova, prenosi Ekonomija onlajn.

Shasha a ističe da se integracija balkanskih zemalja može obaviti u isto vrijeme kada između država ne postoje suštinske razlike.

"Postoji više razloga zbog kojih treba insistirati da se sve zemlje Zapadnog Balkana istovremeno pridruže EU, a prvi je jer bi se na taj način podstakle zemlje ZB da što tesnije sarađuju u postizanju najčešćeg cilja. Drugo, smanjili bi se napori da se međusobno sabotiraju integracije u EU. Treće, važno je prepoznati činjenicu da će EU vrlo teško proći kroz šest različitih rundi članstva, pa šest puta različiti sporazumi moraju biti ratifikovani u 27 zemalja, što je vrlo izazovan proces u sporu kada vidimo da se samo započinjanje pregovora pokazuje gotovo nemogućim. Iz ovih razloga ovo je u interesu Evropske unije", kaže Shasha.

On navodi da između šest zemalja Zapadnog Balkana ne postoje suštinske razlike u svim oblastima, od zaštite životne sredine do vladavine zakona, postoje razlike u nijansama, ali ne i vanredne razlike. Ističe da bi se to moglo dogoditi ako Evropska unija uspije da konsoliduje jasno i posvećeno vođstvo po ovom pitanju.

"Postoji mogućnost da bi se to može dogoditi ako postoji jasnije vođstvo EU za članstvo šest balkanskih zemalja i posvećenost zemalja Evropske unije. Dakle, ako se stvore ovi uslovi, možemo imati takav zamah. Trenutno ne vidimo mogućnost za tako nešto, ali sigurno da postoje i razlozi zbof čega je to tako, budući da postoji niz pitanja koja treba riješiti, prije svega mislim o alarmantnom stanju kvaliteta demokratije u Srbiji, o nedovršenim otvorenim pitanjima između Kosova i Srbije. Mnogo je stvari koje treba zatvoriti", kaže Shasha.

S druge strane, njegovo mišljenje je da je „mini Šengen“ propala inicijativa pokrenuta samo da bi se skrenula pažnja sa reformi koje će preduzeti balkanski lideri.

"Mini Šengen je od početka pogrešna inicijativa. Prvi i najočigledniji i najvažniji razlog je taj što se radi o potpunom dupliranju Berlinskog procesa. Dakle, pokrenuta je paralelna inicijativa sa Berlinskim procesom. Nepotrebna inicijativa. Drugo, mini Šengen bi trebalo da ima šest članova, ali samo tri učestvuju. Srbija ima vođstvo među njima. U Berlinskom procesu postoji 16 različitih zemalja, od kojih je glavna Njemačka", kaže Shasha.

On dodaje da je razliku između Berlinskog procesa i "mini Šengena" što prvi vodi Njemačka, a drugi Srbija.

"Nema razloga da Kosovo podržava bilo koju inicijativu koja jača ulogu Srbije u regionu, ali ima sve interese da sprovodi inicijativu koju predvodi Njemačka, a čiji je cilj integracija u EU. Mini Šengen inicijativa koja nema podršku balkanskih zemalja. Ne postoje mehanizmi za sprovođenje, pa koje su strukture za primenu obaveza preuzetih u okviru Mini Šengena. Takođe nema budžet, dok Berlinski proces ima budžet od devet milijardi eura za finansiranje određenog broja infrastrukturnih projekata na Balkanu, a pridružiće im se još 20 milijardi, ukupno oko 30 milijardi eura finansiranja za Balkan", poručuje Shasha.

Prema njegovim riječima "mini Šengen nije prepreka integraciji u EU, jer mu je suđeno da propadne, ali je distrakcija od reformi, ono na šta lideri treba da obrate pažnju".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online