208.000 neregistrovanih vozila

Potpisivanje sporazuma između Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture i privatne kompanije o naljepnici za vozila prilikom registracije, koja će koštati pet eura, naišao je na veliko protivljenje javnosti, prenosi Reporteri.

Dok opozicioni lideri, stručnjaci iz ove oblasti i brojni građani vide ovo kao još jedan namet za građane, predstavnici vlasti i oni koji su ovaj sporazum potpisali ističu da je to potrebno kako bi se smanjio broj neregistrovanih vozila, što je jedan od uslova za prijavljivanje za dobijanje Zelenog kartona.

Zamjenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture na Kosovu Hysen Durmishi navodi da će naljepnice uticati na lakšu identifikaciju vozila u saobraćaju, jer se vjeruje da trenutno na Kosovu ima 208.000 neregistrovanih vozila ili 30 odsto od ukupnog broja vozila.

"To će nam omogućiti da brzo dostignemo prag ispod pet odsto neregistrovanih vozila, što je kriterijum za prijavljivanje za zelenu kartu", rekao je Durmishi i dodao da će sporazum početi da se primjenjuje od septembra.

Nasuprot tome, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da je uvođenje plaćanja naljepnice novi udar na budžet građana, od čega će korist imati pojedinci, a ne država.

"Vlada Kosova uvela je potpuno novi porez, u iznosu od pet eura, svaki put kada registrujete svoja vozila. Ovom odlukom privatni posao i pojedinci povezani s njim imaju koristi, ispraznivši džepove građana sa oko dva miliona eura godišnje, koji ne idu u državni budžet", navodi Haradinaj.

Opravdanje vlasti da je ovo uslov za prijavljivanje za dobijanje Zelenog kartona nije, po riječima saobraćajnog stručnjaka Nola Dedaja u potpunosti tačno.

On je za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je poželjno da broj neregistrovanih bude ispod pet odsto, ali to nije obavezno. Ono što je takođe obavezno, dodaje Dedaj, jeste da Kosovo bude član UN.

"Kosovu nije potrebna ova naljepnica sa 4,99 centi. Potrebni su i drugi oblici neregistrovane identifikacije vozila. To je štetan ugovor za Kosovo. Nivo sigurnosti postiže se samo ako se bavi proučavanjem elementa koji je izazvao nesreću, a ne naljepnicama", kaže Dedaj.

Nasuprot njemu, direktor Kosovskog zavoda za osiguranje Sami Mazreku kaže za RSE da će naljepnica imati pozitivan uticaj na unutrašnji proces na Kosovu, smanjujući veliki broj neregistrovanih vozila.

"Danas na Kosovu postoje automobili koji se kreću bez registracije i osiguranja i ne postoji mehanizam koji bi ih razlikovao bez zaustavljanja. Ova naljepnica će biti od velike pomoći policiji. S druge strane, smanjuje broj neregistrovanih vozila. Neregistrovana vozila smanjuju broj nezgoda koje prouzrokuju na Kosovu. Gubici za državu veći su od troškova naljepnice", kaže Mazreku.