Infektolog

Specijalista za zarazne bolesti Hamdi Ramadani poručio je da su bakterije koje su pronađene u uzorcima uzetim od otrovanih građana Dečana, vrlo patogene i ozbiljne bakterije, koje bi, ukoliko bi se razvile, bile opasne naročito kod djece, prenosi Gazeta Express.

"Ovi rezultati ispitivanja otkrili su da je riječ o vrlo ozbiljnom obliku bakterija, patogenim", rekao je Ramdani.

On je dodao da je sreća što bakterije nisu toliko razvijene, jer, kako je rekao, mogu imati mnogo ozbiljniji efekat na djecu.

"Identifikovana bakterija posebno kod djece ima snažan efekat, efekat bola, temperature, bolova u stomaku, ali srećom to u našem slučaju nije bilo. Takođe je identifikovana vrsta virusa koji je možda predstavio ovu simptomatologiju kod velikog broja pacijenata", rekao je infektolog Ramadani.

On je istakao da se u svojoj dosadašnjoj praksi nije susretao sa ovolikim brojem zaraženih u dva ili tri dana.

"Ova bakterija, kada je ozbiljna i agresivna, proizvodi ovu vrstu toksina. Infekcija je djelovala u dva oblika, gdje je jedan sa povišenom temperaturom, u tom slučaju se manifestuje patogeni oblik ešerijiha koli, dok kod onih sa simptomima povraćanja i bolova u stomaku koji nije pratila velika temperatura, imamo posla sa tim drugim oblikom koji se naziva toksični ešerihija koli. Paralelno sa ovim, otkriven je i Norovirus koji može da napravi simptomatologiju infekcije", rekao je Ramadani.

Prema njegovim riječima, situacija sa epidemijom koja je nastala u Dečanima se polako poboljšava.

"Od početka je bilo jasno da se radi o epidemiji, od zagađenja vode, gdje su stanovnici tu vodu konzumirali za svoje potrebe, za piće i drugo", objasnio je Ramadani.