Neutemeljeni na istini

Međunarodni sudija i nekadašnji član Eulexovog sudskog vijeća, u slučaju protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženih za zlostavljanje zatvorenika u zatvoru u Klečki, Dean B. Pineles smatra da su nedavni navodi bivšeg Eulexovog sudije Malcoma Simmonsa o tome da je ovaj slučaj bio “slab i politički motivisan” zapravo pogrešni i neutemeljeni na istini.

U opširnom pojašnjenju čitavog slučaja, objavljenom na sajtu BIRN – a, Pineles između ostalog poručuje da ne može da zna šta su tačni motivi sudije Simmonsa u iznošenju takvih tvrdnji.

„Moguće je da on želi da potkopa valjanost slučaja kako bi podržao svoj narativ da je procesuiran samo iz političkih razloga, a ne zbog njegove opravdanosti. Iako nemam ličnih saznanja o mahinacijama zvaničnika EULEX-a koji su htjeli osuđujuću presudu u tom slučaju, bilo na Kosovu ili u Briselu, za sebe mogu nedvosmisleno reći da niko nikada nije vršio pritisak na mene, iako sam ja glasao da se nastavi sa suđenjem“, napisao je Pineles.

On je naglasio da to uključuje i zvaničnike američke ambasade na Kosovu, sa kojima, kako kaže, namjerno nije imao praktično nikakav kontakt tokom svog mandata na Kosovu kako bih ostao potpuno nezavisan.

„Naprotiv, da sam bio pod pritiskom iz političkih razloga, odbacio bih to bez razmišljanja. I malo je vjerovatno da su na predsjednika vijeća i sudiju sa Kosova vršeni pritisci da donesu osuđujuću odluku, jer su oni glasali da se optuženi oslobode krivice“, kategoričan je Pineles.

On je još jednom ponovio da se ne slaže sa konstatacija i optužbama koje je pred poslanicima Skupštine Kosova izneo sudija Malcom Simmons.

„Po mom mišljenju, slučaj predstavljen sudskom vijeću u kojem sam sedeo bio je u u cijelosti vrijedan cijelog suđenja, pravno i činjenično“, naglasio je Pineles.

Izvor: Kosovo Online