Odgovornost na lokalnim organima

"Bez obzira da li je to uradio Srbin ili Albanac, odgovornost za trovanje velikog broja mještana Dečana je na lokalnim organima vlasti", kaže politički analitičar Nexhmedin Spahiu u izjavi za Kosovo onlajn.

On smatra da su u ovom slučaju zakazale i centralne i lokalne institucije na Kosovu, koje su pokazale nesposobnost da zaštite svoje građane, naročito napominje da bi kosovski politički predstavnici trebalo da se suzdržavaju od "huškačkih komentara na međuetničkoj osnovi".

"Opština Dečani je gotovo stopostotno naseljena Albancima, tako da se nikakva krivica ne može pripisati Srbima. To je izbjegavanje odgovornosti za nešto, što se ne sme desiti", kaže Spahiu.

U kosovskim medijima su osvanuli naslovi da su "dva Srbina viđena u Dečanima prije prijavljenih slučajeva trovanjem vodom iz bunara".

Spahiu ukazuje da ovakave tvrdnje okreću tok događaja u pogrešnom smjeru i bacaju sumnju da su Srbi mogući krivci za ovaj slučaj, što se ne može isključiti, ali ni sa sigurnošću tvrditi dok se istina ne dokaže.

"Veoma je loše što se spominju Srbi, može biti da je to neko namjerno uradio, ali zašto se to ne dokaže ili zašto institucije nisu djelovale i sprečile tako nešto. Sama činjenica da se još uvijek ne zna uzrok trovanja mještana, očigledna je odgovornost institucija Kosova, a naročito tamošnjih lokalnih organa vlasti", ističe Spahiu.

Izvor: Kosovo Online