Hapšenje zvaničnika

Akcija Policije Kosova u kojoj je jučer uhapšeno desetak zvaničnika, sprovedena je u tri opštine, od kojih je u dvije na vlasti LDK, a u jednoj AAK, dok u Prizrenu, iako se i zvaničnici ove opštine nalaze na optužnicama, ista akcija nije sprovedena, prenosi Gazeta express.

U službenoj izjavi, Osnovno tužilaštvo Peći je saopštilo da su u ove tri opštine izvršene racije, u pokušaju pronalaženja dokaza za krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" u vezi sa bespravnom gradnjom.

"Osnovno tužilaštvo u Peći obavještava javno mnjenje da su, nakon preduzimanja istražnih radnji i naloga pretpretresnog sudije, izvršene racije u tri opštine (Peć, Klina i Istok), kako bi se pronašli dokazi za krivično djelo ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’ protiv nekih opštinskih službenika, u vezi sa ilegalnom gradnjom. Za ove akcije glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći angažovao je pet državnih tužilaca, u koordinaciji sa Jedinicom za privredni kriminal i korupciju u Prištini", kaže se u saopštenju tužilaštva.

Gradonačelnik Peći Gazmend Muhaxheri na konferenciji za novinare nazvao je ovu akciju spektaklom tokom kampanje, jer je rekao da su uhapšena tri zvaničnika ove opštine, odnosno direktor i službenik za urbanizam i službenik opštinskog inspektorata.

"To su tri slučaja za koja smo prije dvije nedjelje dobili potvrdu da je istraga okončana. Ne znam zašto postoji potreba da ovi zvaničnici budu uhapšeni na spektakularan način tokom kampanja, kada su svi bili dostupni pravdi", rekao je Muhaxheri.

U međuvremenu, u opštini Prizren, koju vodi Mytaher Haskuka iz Samoopredjeljenja, policija nije preduzela nijednu akciju, iako je prošlo nekoliko godina od kada je Tužilaštvo podiglo optužnice protiv zvaničnika ove opštine.

Tužilaštvo je prethodno podiglo optužnice protiv najmanje pet direktora opštine Prizren. Direktor inspekcije, direktor javnih službi, direktor katastra i geodezije i direktor rada i socijalnog staranja i direktor obrazovanja su formalno optuženi, jer im je gradonačelnik Mytaher Haskuka, umjesto da ih razriješi, pružio kontinuiranu podršku.

Sa ovim direktorima, u nekim slučajevima su drugi opštinski službenici bili umješani u optužnice.

Prije mjesec dana, Osnovno tužilaštvo u Prizrenu podiglo je posljednju optužnicu protiv dvojice zvaničnika te opštine. Kao i u većini slučajeva, optuženi su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Prema saopštenju za štampu, C. A. kao šef pravnog sektora opštine Prizren i okrivljeni Sh.K., kao pravni zastupnik opštine Prizren, obojica kao službena lica, u saizvršilaštvu, zloupotrebili su svoja službena ovlašćenja, za korist drug osobe.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express