NIJZ – Dečani

Institut za javno zdravlje indentifikovao je laboratorijskim ispitivanjima više bakterija koje bi mogle da „daju indikacije“ da je zagađena pijaća voda u selima opštine Dečani, saopšteno je iz ovog instituta.

Institut za javno zdravlje potvrdio je danas da su uzeti uzorci vode za piće iz vodovodne mreže u Dečanima, nakon što se 11. jula veći broj stanovnika javio zdravstvenim institucijama žaleći se na dijareju i povraćanje.

Nakon uzrokovanja vode izvršene su fizičko-hemijske i mikrobiološke analize.

„Ove analize su rezultirale dozvoljenim ograničenjima u skladu sa parametrima utvrđenim u UA 16/2012. Rezultati analiza pokazali su da ne postoje ostaci hlora, dok su mikrobiološke analize vode zadovoljile standarde vode za piće“, navodi se u saopštenju ovog instituta.

Međutim, kako se dodaje u saopštenju, potom su identifikovane pojedine bakterije koje bi mogle da da dovedu do zagađenja vode.

„Nastavljeno je laboratorijsko istraživanje uzoraka na terenu i u laboratorijama za mikrobiologiju NIJZ. Na osnovu uzoraka vode uzetih dana 12.07.2021 iz regiona Dečana, nakon uzgoja na terenu hranjenjem putem tehnike identifikacije MALDI-ToF u laboratorija NIJZK Priština, identifikovano je nekoliko bakterija koje mogu da daju indikacije za zagađenje pijaće vode“, naveli su.

Nakon navoda o bakteriji u vodi, gradonačelnik Dečana, Bashkim Ramosaj, rekao je da regionalna kompanija za vodu „Hidrodrini“ više neće upravljati vodom u Dečanima.

„Pravni koraci su definisani jer su preporuke kredibilnog instituta Kosova. Govoriću samo o političkim i administrativnim koracima koji se slijede, regionalna kompanija „Hidrodrini“ više neće više upravljati (vodom) u Dečanima“, kazao je.

Dodao je da će kompanija biti opštinsko preduzeće koje će imati adresu i koje će biti na raspolaganju građanima Dečana tako da ovo preduzeće bude na najvišem nivou, tako da ovo preduzeće ispunjava kriterijume i standarde kako bi bilo blizu građanima“, kazao je na konferenciji za novinare.

Precizirali su da su u toku mikrobiološka ispitivanja uzoraka dobijenih od pacijenata sa znacima infekcije gastrointestinalnog trakta, a radi otkrivanja različitih virusnih, bakterijskih i drugih patogena.

Navode i da timovi NIJZ Kosova nastavljaju da rade na terenu s ciljem pronalaženja uzroka epidemije.

Ovaj Institut je ujedno izdao preporuke.

Naložili su povećanje kontrole sanitarnih, zdravstvenih i ekoloških inspekcija, korišćenje vode iz cisterni opštinskog vodovoda, usled nedostatka vode iz vodovodne mreže, snabdevanje stanovnika flaširanom vodom i pripremu hrane.

Takođe su precizirali da nakon normalizacije vodosnabdevanja, voda ne bi trebalo da se koristi za piće.