Bivša tužiteljka EULEX-a

Bivša tužiteljka Misije EU za vladavinu prava na Kosovu Maria Bamieh ponovo je stala uz bivšeg sudiju Malcoma Simmonsa i smatra da su argumenti EULEX-a protiv njega besmisleni, piše Danas.

Bamieh naglašava da bi predstavnici EULEX-a trebalo da svoje dokaze, o tome da Simmons nije u pravu kada govori o zloupotrebama u okviru ove misije na Kosovu, iznesu pred poslanicima Parlamenta Kosova.

"Zaista, ako EULEX nema čega da se plaši, neka iznesu svoje dokaze pred Parlament Kosova, umjesto ovih očajničkih pokušaja da ga diskredituju na Twitteru“, napisala je Maria Bamieh na svom Facebook profilu uz postavljene skrinšotove postova Simmonsa i EULEX-a sa njihovog Twitter naloga.

EULEX je napisao da je protiv Simmonsa 2017. vođena istraga i da on nije htio da sarađuje sa nezavisnim timom na čijem je čelu bio penzionisani sudija Evropskog suda pravde. Simmons je odgovorio da je osobu koja je vodila istragu optužio za korupciju, kao i da su oni koji su vodili istragu imali njegove hakovane mejlove, te se zapitao da li je to "nezavisna istraga“.

I Simmons se na Twitteru upitao zašto se EULEX plaši da govori pred Skupštinom Kosova ako njegove tvrdnje nisu tačne.

Podsjetimo, Simmons je nedavno pred poslanicima Skupštine Kosova rekao da je EULEX poslao veliki broj predmeta ratnih zločina u kojima se sumnjiče Srbi u Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, kao i da je imao cilj da sa političke scene Kosova ukloni „velike“ ribe, poput Olivera Ivanovića.

Bamieh na svom Facebook profilu ukazuje da je Simmonsova žalba "gurnuta pod tepih“, i dodaje da on nije mogao da ima povjerenja u penzionisanog sudiju koji je stavljen na čelo istražnog tima.

Bamieh je poručila EULEX-u da sada „svi mogu da vide kako pokušava da diskreditujete ljude“. Prema njenom mišljenju, o mandatu EULEX-a, ali i Specijalnog tužilaštva Kosova mora se pokrenuti debata.

„Oni moraju da odgovaraju pred Paramentom Kosova i narodom Kosova“, navodi Maria Bamieh na Facebooku.

Ona je ranije stala uz Simmonsa i za Danas potvrdila njegovu priču da je EULEX slučajeve ratnih zločina slao u Beograd na rješavanje.

Izvor: Danas