Izvjestilac za Kosovo u EP

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon izjavila je da je neophodno otkriti motiv za tvrdnje bivšeg sudije EULEX-a Malcolma Simmonsa da je ta misija bila korumpirana i politička, prenosi Reporteri.

"Zanimljivo je da je neko ko je radio u toj instituciji i napustio je, četiri godine kasnije izneo optužbe", rekla je Von Cramon u intervjuu za TV Klan Kosova.

Istakla je da se u vezi sa njegovim optužbama može postaviti niz pitanja: zašto ih nije izneo ranije, koji je njegov motiv, da li je riječ o istragama koje je protiv njega sprovela misija EULEX?

"I zašto se obratio poslanicima Skupštine Kosova, možda zbog imuniteta, smatram to pomalo sumnjivim i prije svega velikim napadom na institucije EU", rekla je Von Cramon.

Ona je navela da misija EULEX ne može da potvrdi nijednu od Simmonsovih tvrdnji, i da smatra neprihvatljivim da osoba koja ima politički program optuži misiju EULEX u osjetljivom trenutku u odnosu na rad Specijalizovanih vijeća, ali i za samu instituciju EU.

Von Cramon je poručila poslanicima Skupštine Kosova da dobro razmisle i pronađu način da se taj slučaj riješi, a ne da se koristi u političke svrhe i za odbacivanje nezavisnih istraga u institucijama pravde.

Naglasila je da Simmonsovo oglašavanje u Skupštini Kosova odmah po hapšenju lidera OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija i Rexhepa Selimija po optužnici Specijalnog suda ostavlja prostora da se mnogo toga nagađa.

Von Cramon smatra da su poslanici Skupštine Kosova pogrešili što su Simmonsu odobrili da se obrati u Skupštini.

"Žalosno je što je došlo do javne rasprave. Bilo bi prikladno da je postojao tajni izvještaj, a ne na ovaj način kako se dogodilo. Jer, kažem, to će koristiti ljudima koji imaju interes za odlaganje tužbi ili da naškode instituciji EU", rekla je Von Cramon.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri