Trovanje u Dečanima

Potpredsjednik Vlade Besnik Bisilimi rekao je na sastanku Vlade, na kojem je glavna tema bila vanredna situacija u opštini Dečani izazvana masovnim trovanjem, da su preduzeti svi neophodni koraci i mobilisani svi potencijali u cilju poboljšanja situacije, prenosi Koha

Dodao je da Institut za javno zdravlje Kosova istražuje na terenu.

"Centralna apoteka Kliničko univerzitetskog centra Kosova obezbjedila je dovoljnu količinu lijekova. Na osnovu uputstava ministra odbrane, KBS jedinice su u pripravnosti i spremne da reaguju. Medicinski timovi obilaze sela", rekao je Bislimi.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da su u stalnom kontaktu sa resornim ministrima za dodjelu sredstava i da će se podrška Dečanima u tom smislu nastaviti.

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da je Ministarstvo zdravlja, čim je napravljena lista medicinskog materijala za potrebe oboljelih pacijenata, reagovalo i da je dobar dio lijekova juče poslat i da će se snabdjevanje za potrebe liječenja pacijenata u Dečanima nastaviti.

"Napravljeni su dodatni testovi na određene viruse i svi su negativni. Danas je pripremljeno više uzoraka koji će biti poslati u inostranstvo na analizu, jer je njihova analiza na Kosovu nemoguća. Danas je situacija mirnija i manji je priliv pacijenata", rekao je Vitia.

Ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi rekao je da je izdvojeno 150.000 eura za podršku opštini Dečani za finansiranje projekata za regulisanje vodovoda.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore