Pripreme u toku

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari izjavila je da će vlada, kao što je obećala, uspostaviti mjere reciprociteta prema Srbiji i da su pripreme u toku, prenosi Reporteri.

"Planirane mjere za reciprocitet prema Srbiji, su u pripremi i preduzimaju se u punoj koordinaciji sa vladinim kabinetom, dakle ne samo sa jednim ministrom. Spremamo se da preduzmemo mjere reciprociteta", rekla je Hajdari.

Dodala je da je prva mjera usvajanje Zakona o spoljnoj trgovini, koji štiti tržište i usklađen je sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

"Tražila sam od premijera da ispita prepreke koje imamo sa Srbijom. Ne bi trebalo da donosimo ishitrene odluke, kako ne bi bilo problema u primjeni", rekla je Hajdari.

Tokom predizborne kampanje, premijer Albin Kurti je izjavio da je uvođenje mjere reciprociteta Srbiji pitanje dana ili nedjelje.

"Pitanje je dana ili nedjelje, a ne mjeseci. Ne znam sada kakav će biti slijed, ali to je jedna od prvih stvari koje ću učiniti", rekao Kurti tada u emisiji "Debata plus" na RTV Dukagjini.

Hajdari je naglasila da je povodom 100 dana Vlade, Kurti prije nje javno rekao da kada se donese odluka o reciprocitetu nema povratka.

"Nije dobro za Kosovo da nameće 'ad hok' mjeru reciprociteta, a zatim da ima problema u primeni", rekla je Hajdari.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri