Ambasador Njemačke na Kosovu

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde reagovao je na izjavu bivšeg sudije EULEX-a Malcolma Simmonsa pred odborom kosovskog parlamenta, i postavio pitanje "zašto Skupština Kosova još uvijek pruža prostor Simmonsu za nastavak kampanje dezinformacija“, prenosi Telegrafi.

Simmons je u izvještaju naveo da Eulex nije misija "vladavine prava već da je politička misija“ koja ima za cilj da sa političke scene ukloni sve one koje ova misija vidjela kao prepreku dijalogu Beograda i Prištine. Na to je Eulex odmah reagovao juče, oštro demantujući sve navode Simmonsa.

"Veoma ubjedljivo i sveobuhvatno Eulexovo pobijanje neutemeljenih navoda. Pitam se samo zašto Skupština Kosova i dalje pruža bivšem sudiji Simmonsu platformu za nastavak ove kampanje širenja dezinformacija“, napisao je na Twitteru Rohde.

Misija Eulexa je nazvala izjave bivšeg sudije ove misije Malcoma Simmonsa nepromišljenim i neutemeljenim nagađanjima i istakla da je Simmons bio umiješan u kampanju širenja dezinformacija u vezi sa navodnim nepravilnostima tokom njegovog boravka u Eulexu, koja ima za cilj skrivene motive i interese.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi