Svjedočenje Simmonsa

Advokat Skender Musa izjavio je da su u EULEX-u postojali tužioci i sudije koji su srpskom tužilaštvu slali lažne dokaze i materijale i da je kao rezultat toga osnovan Specijalni sud Kosova sa sjedištem u Hagu, prenela je Koha.

Musa je istakao da Kosovo ne bi trebalo da sjedi skrštenih ruku poslije izvještaja koji je bivši sudija EULEX-a Malcolm Simmons podneo poslanicima Skupštine Kosova, a u kom je naveo da EULEX vodio montirana suđenja. Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde Kosova treba da traži dodatna pojašnjenja o navodima Simmonsa i da pokrene istragu.

"Skupština nesumnjivo ima veoma važnu ulogu, jer postoje i parlamentarni odbori koji se bave pitanjima pravde, oni ne bi trebalo da budu lišeni odgovornosti i moraju da nastave da traže materijalne dokaze od Simmonsa", rekao je Musa.

Musa navodi da bi imena EULEX-ovih tužilaca i sudija koji su vodili montirana suđenja morala da budu objavljena i ističe da bi nove informacije o malverzacijama EULEX-a mogle da promjene tok suđenja bivšim vođama OVK.

"Danas se podižu optužnice protiv visokih zvaničnika OVK, ako se pozivamo na odredbu optužnice Kadrija Veselija, vidjećemo da u se njoj kaže da nema dokaza da je učestvovao u izvršenju zločina, već je optužen na osnovu lanca komande. Na osnovu lanca, on nije izdavao naređenja, već je samo prikupljao informacije“, rekao je Musa.

Advokat Musa ocjenjuje da je bivši sudija EULEX-a Malcolm Simmons pružio dovoljno dokaza pred parlamentarnim odborom povodom optužbi koje je izneo protiv ove misije. On navodi da bi slučajevi koje je pomenuo Simmons trebalo da se zaključe policijskim izvještajima, istakavši da u pritvoru ne smeju da budu nevini ljudi koji mogu da budu nepravedno osuđeni i kažnjeni.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore