Bivši komandant KBS-a

Bivši komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga, general-potpukovnik Kadri Kastrati u izjavi za Kosovo onlajn ističe da nabavka oklopnih vozila iz Turske za potrebe KBS predstavlja sveobuhvatnu vojnu modernizaciju i transformaciju Vojske Kosova.

U sklopu transformacije, do 2026. godine, KBS će se, kako kaže, snabdjevati oružjem za odbranu i djelovati u skladu sa svojom misijom.

"Parlament Kosova je 2018. godine usvojio tri zakona, koji daju pravo Kosovskim bezbjednosnim snagama da se pretvore u vojsku. To podrazumjeva da Vojska Kosova ima pravo da se snabdjeva svim oružjem koje ima odbrambenu namjenu i da bude sposobna da brani teritorijalni integritet i suverenitet”, kaže Kastrati.

Osim očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, obezbjeđivanja života i imovine građana Kosova, Kastrati podsjeća da Kosovske bezbjednosne snage učestvuju u mirnodopskim operacijama NATO-a. On izražava nadu da će se intenzivirati međunarodno angažovanje pripadnika KBS-a u funkciji promovisanja regionalne sigurnosti i šire.

Kastrati ukazuje da profesionlizacija i naoružanje Kosovskih bezbjednosnih snaga nikoga ne treba da zabrinjava, naročito kosovske Srbe, koji prema riječima Kastratija, u svakom trenutku mogu da računaju na zaštitu KBS-a.

“Poruka Srbima na Kosovu je da su bezbjedni, više nego kada su živjeli u bivšoj Jugoslaviji. Vojska Kosova je za sve građane Republike Kosova, Srbe, Albance, Bošnjake, Turke, Rome, Aškalije i Egipćane, to je samo propaganda Srbije, koja je uvijek htjela da prikaže Kosovo kao nacionalističko. Kosovo sa svojom vojskom želi da obezbjedi sigurnost, ne samo za građane Kosova već i u regionu. Kosovo će imati vojsku koja će biti snabdjevena i u stanju da brani svoje granice i građane, bez obzira na veru i nacionalnu pripadnost”, ističe Kastrati.

Izvor: Kosovo Online