Demanti na svjedočenje

EULEX je demantovao sve navode bivšeg službenika Malcolma Simmonsa, koji je u Skupštini Kosova rekao da je od njega zatraženo da osudi bivše pripadnike OVK na suđenju u slučajevima Klečka i Drenica, kao i da je ta misija predala dokumente srpskoj strani, piše Reporteri.

„Izjava Malcolma Simmonsa u Skupštini danas je sažetak neosmišljenih i neutemeljenih pretpostavki, neistina i ličnih mišljenja. Znajući da ne može biti tužen za klevetu, pošto je Simmonsova izjava pokrivena privilegijom poslaničkog imuniteta, uključio se u namjernu kampanju dezinformacija u vezi sa kršenjima koja je navodno počinio tokom svog mandata u EULEX-u i ’ima za cilj interes u službi svojih tajnih motiva’“, navodi se u odgovoru EULEX-a za Reporteri.

Dodaje se da misija EU na Kosovu smatra Simmonsove izjave pokušajem diskreditacije EULEX-a i Evropske unije. EULEX itiče da su Simmonsova izlaganja odraz nezadovoljstva ishodom tri istrage koje su protiv njega sprovele Ujedinjeno Kraljevstvo i EU.

EULEX i je negirao Simmonsove navode da je misija podnela srpskom tužilaštvu papire sa suđenja za ratne zločine.

„U vezi sa navodima da je EULEX dostavio spise predmeta srpskim organima tužilaštva, ponavljamo da EULEX nikada nije podneo nijedan slučaj ratnih zločina srpskim tužilaštvima, niti im je dao ovlašćenje nad predmetima i istražnim slučajevima. Izazivamo Simmonsa da identifikuje bilo koji slučaj za koji tvrdi da ga je Misija predala srpskim vlastima“, navodi se u EULEX-ovom odgovoru za Reporteri.

EULEX naglašava da je ta misija uvijek davala prioritet navodima o kršenjima i da je u nekim ograničenim slučajevima nametala novčane kazne svojim zaposlenima.

O istrazi njegovih navoda

 
Godine 2017. u Briselu je osnovan nezavisni istražni tim koji je vodio penzionisani sudija Evropskog suda pravde, i koji je bio zadužen da istraži navode o kršenjima koja je prijavio Simmons. Kada mu se pružila prilika da potkrepi svoje razne navode, Simmons nije sarađivao sa istražnim timom, niti je pružio dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje.
 

O izjavi datoj na sudu u Velikoj Britaniji


Simmons je 2018. pokrenuo pravni postupak pred Centralnim radnim sudom u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, protiv svog bivšeg poslodavca, Kancelarije za spoljne i poslove Komonvelta (FCO) i nekoliko institucija EU, u kojem se ponovo pozvao na mnoge od istih navoda, uokvirene u potpuno drugačiji ugao u nadi da će dobiti sudski spor protiv FCO. Centralni radni sud u Londonu je 2020. godine odbacio zahtjev Simmonsa da EULEX učestvuje u ovom postupku. Simons nije uložio žalbu na tu odluku, pa Misija smatra da je stvar okončana.
 

O njegovom statusu uzbunjivača


Što se tiče tvrdnji da je Simmons uzbunjivač, on je zatražio da postane uzbunjivač tek nakon što je protiv njega pokrenuto nekoliko disciplinskih postupaka. Prvi izvještaj protiv Simmonsa zbog teške povrede dužnosti podnet je 7. oktobra 2016. godine, a odluka o pokretanju disciplinske istrage doneta je u januaru 2017. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, 2. septembra 2017. godine, Simmons je prijavio navode o nedoličnom ponašanju koji su uključivali osoblje EULEX-a i EEAS-a, tražeći zaštitu kao uzbunjivač. Do tada su protiv njega već postojale dvije disciplinske istrage koje su bile u toku, što sugeriše da on nije tražio zaštitu uzbunjivača u dobroj namjeri, već u pokušaju da skrene pažnju sa istraga koje su se vodile protiv njega.
 

O ranijim istragama i principu transparentnosti


Simmons je bio predmet nezavisnih istraga o ozbiljnim navodima o nedoličnom ponašanju u tri pojedinačna slučaja, za vrijeme dok je bio sudija u EULEX-u. Ove istrage je vodio i finalizovao tim koji je formiran i imao je sjedište u Briselu, kojim je predsjedavao bivši sudija Evropskog suda pravde. U sva tri slučaja, savjeti disciplinskog odbora preneti su Simmonsu i organu nadležnom za njegovo upućivanje na dužnost, Kancelariji Ujedinjenog Kraljevstva za spoljne i poslove Komonvelta. Konačnu odluku o tome koje mjere treba preduzeti kao odgovor na savjet disciplinskog odbora u vezi sa nedoličnim ponašanjem Simmonsa donosi organ u Ujedinjenom Kraljevstvu nadležan za njegovo upućivanje na dužnost.

Zarad transparentnosti, pozivamo Simmonsa da izveštaje, zaključke i preporuke disciplinskog odbora podnese Skupštini Kosova, kako bi omogućio poslanicima da u potpunosti ispitaju njegove tvrdnje. Simmons je jedini koji može podneti ove izvještaje Skupštini, jer su ostale uključene institucije u obavezi da poštuju povjerljivost.
 

O Simmonsovim današnjim konkretnim navodima


Predmet “Klečka”: Tvrdnje Simmonsa o predmetu “Klečka” u suprotnosti su sa stvarnošću. On tvrdi da mu je jedan sudija rekao da bi njegov posao mogao biti ugrožen ako optuženi ne budu osuđeni. Međutim, nakon što je sudsko vijeće kojim je predsjedavao gospodin Simmons oslobodilo optužene u septembru 2013. godine, Simmons ne samo da nije izgubio svoj posao, već je godinu dana kasnije čak imenovan za predsjednika EULEX-ovih sudija. Simmons je takođe rekao da je predmet “Klečka” predmet koji nikada nije trebalo da bude na suđenju. A on je bio taj koji je sudio u tom predmetu, kao predsjednik pretresnog vijeća. Prema tome, ako nije smatrao da predmet treba doneti na sud, imao je priliku da se zatraži svoje izuzeće.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri