Bivši sudija Eulexa

Bivši sudija Eulexa na Kosovu Malcom Simmons podneo je izvještaj Odboru za zakonodavstvo i Agenciji za borbu protiv korupcije u kome je naveo da je Misija Eulex srpskim tužiocima dostavljala dokumente o slučajevima ratnih zločina, koje su počinili Srbi sa Kosova sa imenima svjedoka albanskog porijekla, prenosi Gazeta express.

"Veliki broj dokumenata o ratnim zločinima koje su dobili srpski tužioci sam otkrio 2014. godine Ovi dokumenti govore o zločinima koje su počinile osobe srpske nacionalnosti tokom rata. Dokumenti su sadržali informacije o tim licima, ali i lične podatke i detalje o svjedocima albanskog porijekla. Te zločine su na Kosovu počinili Srbi, od kojih su mnogi takođe bili državljani Kosova", rekao je Simmons pred poslanicima Skupštine Kosova.

On je rekao da su srpske vlasti osudile samo jedno lice tokom deset godina i naglasio da je Specijalni sud mehanizam koji je Evropska unija koristila kao rješenje u dijalogu Beograda i Prištine.

"Zašto nisu optužili Srbe ispred Specijalizovanih vijeća? Zašto je EU mislila da je rješenje da se srpske vlasti same bave slučajevima ratnih zločina. Znali su da za to nemaju ni kapaciteta ni volje. Specijalni sud je bio mehanizam koji je EU koristil u dijalogu Kosova i Srbije", rekao je Simmons.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express