Specijalni sud

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi zatražio je da mu se tokom suđenja u Specijalnom sudu u Hagu, gdje se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u ratu na Kosovu, omogući kućni pritvor u Sloveniji, izvještava ljubljanski medij Necenzurirano u članku u kojem detaljno govori o procesu njegovog mogućeg izručenja Sloveniji.

"Ovu informaciju potvrdilo nam je nekoliko izvora iz Slovenije i inostranstva", pišu Primož Cirman i Tomas Modič, dvojica novinara koji su članak objavili u istraživačkom mediju Necenzurirano.

Specijalno vijeće se još nije izjasnilo po ovom pitanju, ali dokumenti Suda koji su javni pokazuju da je Thaçi zatražio uslovni otpust u decembru prošle godine.

Takođe se složio sa mogućnošću da bude tokom kućnog pritvora u zemlji "koja nije na granici s Kosovom".

Slovenački mediji pišu da imaju informacije da je prvi izbor osnivača OVK Slovenija.

U članku se čak kaže da je Thaçi kontaktirao ljude u slovenačkoj vladi kako bi video mogućnost dolaska u Sloveniju i osigurao da slovenačka vlada postane garant pred sudom da "neće napustiti slovenačku teritoriju tokom suđenja”.

Sud takođe nije odgovorio na pitanje da li je slovenačka vlada već ponudila garanciju.

Javni sudski dokumenti pokazuju da je sud u Hagu odbio Thaçijev zahtjev. To se dogodilo u januaru ove godine, uz tvrdnju da bi Thaçi mogao iskoristiti ovo da pobjegne i da bi mogao uticati na svjedoke. Prema sudijama, Thaçi može izvršiti ovaj uticaj čak i ako je pritvoren u trećoj zemlji.

Međutim, sud može preispitati Thaçijev zahtjev, jer je jedan od sudija, Nemac Kai Ambos, u jednom od svojih mišljenja napisao da Thaçijev zahtjev treba "ozbiljno razmotriti" ako dobije ponudu iz bilo koje države kao garanta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri