Sjećanje na Srebrenicu

U Prizrenu je jučer Maršom mira, pod nazivom „Ne zaboravi Srebrenicu“, od zgrade Prizrenske lige do Sinan-pašine džamije obilježena 26. godišnjica od masakra u Srebrenici, prenosi Lajmi.

Tim povodom gradonačelnik Prizrena Mythaher Haskuka se obratio građanima rekavši, da od onih koji se ne izvinjavaju za počinjene zločine, postoji rizik da će ih ponoviti, kao što se dogodilo na Kosovu.

Naglasio je da Beograd ne samo što se ne izvinjava za ono što je učinio, već da i dalje zahtjeva uspostavljanje Zajednice (srpskih opština), kao što je to radio i u Bosni i  Hercegovini.

"Kada se zločin dogodi i ne zahtjeva se izvinjenje i odgovornost, onda se zločin ponavlja. Stoga se Srebrenica ponovila u mnogim mjestima, mnogim gradovima i selima na Kosovu. Problem je u činjenici da se Beograd ne osvrće na historiju i da se ne izvinjava za ono što je učinio, već nastavlja sa istom politikom, isto što je zahtjevao u Bosni i Hercegovini sada zahtjeva na Kosovu, stvaranje Zajednice. Moramo se sjećati Srebrenice i nikada je ne smemo zaboraviti, možemo oprostiti samo kad se izvini onaj koji je počinio zločin, u Srebrenici, na Kosovu, a oni ne traže oproštaj već traže veća prava“, rekao je Haskuka.

Naglasio je da podsjećanje na Srebrenicu, ima za cilj da se više nikada ne ponovi na Balkanu, ni u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu i da opasnost od ponavljanja zločina postoji dok se odgovorni ne izvine.

Prisutnima su se obratili i ambasador Turske na Kosovu Cagri Sakar, potpredsjednica za manjine Memnuna Ajdini, direktor direktorijata opštine Prizren Arhim Ajazi i predsjednik Islamske zajednice u Prizrenu Besim efendi Berisha.

Marš mira je organizovala Međunarodna omladinska komora Prizrena u saradnji sa  Udruženjem „Šarski behar“ i uz podršku opštine Prizren.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net