Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova, Isa Mustafa, govorio je o Sporazumu ZSO iz 2015. godine i naveo je da će Albin Kurti morati da snosi odgovornost za sprovođenje zakona, i da će morati da djeluje kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, prenosi RTK2.

Mustafa je u intervjuu za InDoks rekao da Kurti kao premijer mora da preuzme odgovornost, jer nije više u opoziciji.

„Kurti i Samoopredjeljenje su se svim sredstvima protivili sporazumu o Zajednici srpskih opština. Oni su sada na vlasti, nisu više u opoziciji, imaju drugačiju ulogu i imaju druge odgovornosti. Njihove izjave su neprimjerene, biće prisiljeni da djeluju, stoga sada oni imaju riječ, a ne ja“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, kao premijer je zatekao zakon o ZSO koji je morao da bude sproveden, iako mu se to „nije dopadalo“ .

„ZSO je oblik saradnje opština sa srpskom većinom u pitanjima lokalne uprave. Ovo udruženje je neobično jer je osnovano na etničkoj osnovi. Iako je Ustavni sud ocjenio da bi ovo udruženje trebalo da bude poput postojećih udruženja, ovde to nije slučaj. Ugovor ratifikovan zakonom kaže da će ZSO imati punu kontrolu u oblasti obrazovanja, zdravstva, lokalnog razvoja, postojeće udruženje nema tu nadležnost. Ipak ZSO nema izvršnu vlast kao što je to često netačno prenošeno“, naglasio je Mustafa.