Povećati i plate

U prvih šest mjeseci 2021. godine zabilježen je porast zahtjeva ljekara za napuštanje Kosova, a iz Ljekarske komore poručuju da bi trebalo promjeniti Zakon o zdravstvu i doneti Zakon o platama, bi se zaustavio taj trend, izvještava Ekonomija onlajn.

Predsjednik Komore Pleurat Sejdiu  rekao je da se očekuje da će tokom ove godine Kosovo napustiti 120 ljekara. Kako je dodao Komora će biti objaviti u naredne dvije nedjelje anketu o utiscima koje mladi ljekari imaju tokom svog obrazovanja na Kosovu.

"Tokom posljednje tri godine imali smo broj od 110 ljekara koji idu svake godine, većina njih, 80 odsto su oni koji su tek diplomirali, a u prvih 6 mjeseci ove godine imamo povećanje, i već su 62 ljekara dobila sertifikat da napuste Kosovo. Ako idemo sa ovom projekcijom do kraja godine će to biti 120 ljekara. Ovaj trend je zabrinjavajući", rekao je Sejdiu.

U međuvremenu, predsjednik Federacije zdravstvenih sindikata na Kosovu Blerim Siyla kaže da je u vrijeme pandemije aktuelna vlada uklonila čak i onih nekoliko podsticaja za ljekare i medicinske sestre uz banalne izgovore.

"U vrijeme pandemije, kada smo mi ljekari i medicinske sestre bili heroji, neumorno smo radili. Ali baš u vrijeme pandemije, aktuelna vlada je najbanalnijim obrazloženjem prekinula čak i onih nekoliko podsticaja. Ovo je primjer vrijeđanja dostojanstva i integriteta zdravstvenih radnika. I ne možete očekivati da će oni sjedeti i čekati četvrti talas. Oni koji su mladi imaju energiju i mogućnosti koji žele što više da odu u inostranstvo, ne samo ljekari već i medicinske sestre, za kojima postoji velika potražnja iz Evrope, ne samo iz Njemačke", rekao je Syla.

Syla je naglasio da je Federacija zatražila od aktuelne vlade da izmijeni Zakon o zdravstvu i usvoji Zakon o platama.

"Prva stvar je da ljekari nemaju odgovarajuću šemu poslova. A drugo je da nemamo prave specijalizacije jer su to političke specijalizacije. Čak je i najvažnija plata, jer je danas specijalista na Kosovu plaćen 600 eura, a medicinska sestra 377 eura. Potrebno je više ulaganja u zdravlje. Mladi ljudi drugačije vide život i ne žele ovde da odgajaju djecu i žele da stvore život tamo gdje vide ekonomsku stabilnost", rekao je za EO.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online