Poštovana ministarka...

Bivša ambasadorka Kosova u SAD reagovala je na izjavu ministarke spoljnih poslova Donika Gërvalle-Schwarz na Dubrovnik forumu u kojoj je navela da "Kosovo treba da uradi domaći zadatak boreći se protiv kriminala i korupcije i da ne treba da krivi EU za svoje greške", ističući da je i ministar spoljnih poslova Njemačke potvrdio da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viza.

Çitaku je napisala da je njemački ministar spoljnih poslova potvrdio ono što su Evropska komisija i Evropski parlament potvrdili, da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

"Poštovana ministarko, prije nekoliko nedjelja u Prištini je ministar spoljnih poslova Njemačke potvrdio ono što Evropska komisija i Evropski parlament ponavljaju već nekoliko godina, da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima. Imajte na umu da građani Venecuele, Kolumbije i mnogi drugi mogu bez viza da putuju u EU. Niko ne kaže da je Kosovo danas spremno za članstvo u EU, jer još uvijek imamo posla u borbi protiv korupcije, vladavine zakona i sprovođenja evropskih vrijednosti", navela je Çitaku.

Po njenim riječima, zadatak Donike Gërvalle-Schwarz je da Kosovo predstavi u najboljem svijetlu.

"Ali budite jasni, čak ni unutar EU ne postoji jednoobrazna primjena vrijednosti i standarda. Nisu sve zemlje EU na nivou Finske ili Švedske. Ali, iznad svega, vi ste ministarka spoljnih poslova Kosova. Vaš zadatak je da Kosovo predstavite u njegovom najboljem svijetlu", napisala je na Facebooku Çitaku.

Izvor: Kosovo Online