Sprovesti reforme

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz rekla je da Kosovo ne bi trebalo da krivi Evropsku uniju za svoje greške, i istakla da bez sprovođenja reformi ne može doći do pristupanja Uniji, prenosi Ekonomija onlajn.

U raspravi na Dubrovnik forumu Gërvalla-Schwarz je navela da Kosovo još nije dobilo liberalizaciju viza i nije uspjelo da sprovede neohodne reforme.

"Moramo da cjenimo, uprkos svim poteškoćama, da nam je Evropska unija ponudila najbolje što može, mogućnost članstva u najuspješnijem projektu u istoriji Evrope. Iz tog razloga, a više zbog sebe, moramo da uradimo domaći zadatak, moramo da primjenimo istinsku vladavinu prava, uključujući borbu protiv korupcije, moramo da garantujemo slobodu medija i da zaista sprovedemo reforme. Još uvijek nismo uspjeli da sprovedemo vladavinu prava i nemamo razloga da krivimo Evropu za naše greške", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Po njenim riječima, Kosovo ne sme da se zavarava da će dobiti pristup EU bez sprovedenih reformi.

„Niko ne bi smeo da se zavarava misleći da bismo mogli da dobijemo pristup bez urađenih domaćih zadataka. Kosovo, naša vlada i građani neće biti blokirani kroz druga alternative poput takozvanog mini-Šengena" rekla je Gërvalla-Schwarz, navevši da je to zamka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online