Uticaj svjetskog tržišta

Predsjednik Udruženja naftnih derivata Kosova, Fadil Berjani, saopštio je da je došlo do uvećanja cijena nafte u zemlji.

Prema Berjaniju, do uvećana ovih cijena došlo je kao rezultat smanjenja proizvodnje nafte i kazao je da to utvrđuje EBRD.

„Što se tiče povećanja cijena na Kosovu, to je samo reflektovalo povećanje cijena. Danas se kreću od 1.08 do 1.12 za dizel i 1.09 do 1.20 za benzin. Kada su cijene u pitanju, njih određuje EBRD i proizvodna organizacija OPEK.

Kada imamo smanjenu proizvodnju, cijene se automatski uvećavaju. Smanjili smo proizvodnju na svjetskim tržištima i samim tim cijena je porasla. Uvećanje cijena odrazilo se i na svjetskim tržištima, kao i kod nas“, kazao je.

Takođe je ukazao na to da je, bez obzira na činjenicu da postoji uvećanje, cijena je niža u odnosu na zemlje u regionu, gdje je, u poređenju sa Albanijom, prepoznatljiva vrijednost od 30 centi.

„Građani Republike Kosovo imaju najniže cijene u regionu, osim Sjeverne Makedonije koja ima 22 centa niže akcize. Čak i u Albaniji danas je litar dizela 1.47, dok je benzin 1.49, što znači da je kod nas jeftinije od Albanije za 30 centi“, dodao je.

Berjani je rekao da postoje znaci blagog pada cijena nafte, ali da se narednih dana očekuje izraženiji pad.

„Čak i ovo će proći, očekuje se da će narednih dana biti popust. Ovo je signal da postoji blagi pad. Tokom narednih dana može se očekivati pad cijena dizela. Ovo je uobičajena cifra uvećanja i smanjenja.

Kvalitet nafte dovodi se u vezu sa normalnom cijenom. Građani Kosova dobijaju dizel sa 10 ppm – prema standardima Evropske unije i zemalja u regionu“, rekao je Berjani.

Izvor: Gazeta Express/Kossev