Pompezna prognoza

Najava kosovskog ministra finansija, rada i transfera Hekurana Muratija da će ekonomski rast na Kosovu biti 7,9 odsto, po mišljenju ekonomskih stručnjaka, nije utemeljenja na ozbiljnim analizama, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhalliu ovakvu najavu ekonomskog rasta vidi kao pompeznu prognozu ministra Muratija, dodajući da se to ne slaže sa trenutnom realnošću na terenu.

„Efekti pandemije koronavirusa pratiće nas u budućnosti, jer su zemlje regiona učinile mnogo da podrže građane i s tim u vezi Kosovo je posljednja država koja je doprinela efektima pandemije kovid-19. Izlazak sa pompeznim predviđanjima da će doći do ekonomskog rasta od 7%, 8% ili 9% zaista ne poštuje trenutnu realnost. Ono što je Kosovu potrebno je značajan rast i ne može biti ključni agregat merenja ekonomskog rasta samo rast potrošnjem, već su nam potrebne strane investicije, novo zapošljavanje”, rekao je Gërxhalliu.

On dodaje da uprkos povećanju prihoda od carine i poreza, cilj od 7,9 odsto ekonomskog rasta je teško dostižan.

Sličnog mišljenja je i predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini koji smatra da će mogući ekonomski rast biti oko 4 odsto.

„S obzirom na sve trenutne okolnosti, ne možemo imati veći rast od 4% 4,5% maksimalno, a ukoliko bi se ostvarilo predviđanje ministra finansija, mi bi bili vodeća država na Balkanu, ali i u Evropi, po rastu nakon pandemijske krize”, rekao je Shahini.

Ono što njega interesuje, a što nije objašnjeno je, na koji način će Kosovo ostvariti ekonomski rast od 7,9 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online