Ima

Četiri dana nakon sastanka delegacija na nivou stručnjaka u Briselu, Demokratska partija Kosova i Demokratski institut Kosova (KDI) smatraju da u novom poglavlju dijaloga ima "puno magle", prenosi Kosovo press.

Prema njihovom mišljenju, premijer treba da izvještava Skupštinu prije i poslije svakog sastanka sa srpskom stranom.

 S druge strane, Pokret Samoopredjeljenje negira tvrdnje opozicije, navodeći da je premijer Kurti uputio poziv za uključivanje u proces dijaloga.

Poslanik PDK Hajdar Beqa smatra uznemirujućim što premijer Kurti nije izvještavao Skupštini o svom prvom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Beqa navodi da su svi prethodni premijeri obavljali ovu dužnost dodajući da za sada ne postoji zvanična agenda za dijalog sa Srbijom.

„Vidimo da nedostaje transparentnost u razgovorima, ako pogledamo prošlost, bivši premijeri su prije svakog sastanka Republike Kosova i Srbije dolazili u Skupštinu, razgovarali su o dnevnom redu koji imaju u Briselu. Istovremeno, kad su se vratili, ponovo su uradili isto. A trenutni premijer, gospodin Kurti još nije preduzeo takvu akciju. Za mene kao poslanika je zabrinjavajuće, a više zabrinjava nedostatak transparentnosti za građane, jer nemamo zvaničnu državnu agendu u odnosu sa Srbijom“, kaže Beqa.

Kritikama zbog ne transparentnosti u odnosu na dijalog sa Srbijom pridružila se i Violeta Haxholi iz KDI, koja kaže da Skupštinu ne treba izbjegavati o jednom tako važnom procesu za zemlju.

„Nedostatak transparentnosti prati ovo novo poglavlje dijaloga, kako ga mi nazivamo. Premijer Kurti još nije podneo izvještaj Skupštini o posjlednjem sastanku sa predsjednikom Vučićem. Mi kao KDI smatramo da Skupštinu ne treba izbjegavati u ovom važnom procesu kao što je dijalog, posebno imajući u vidu da je Skupština najviša nadzorna institucija spoljne politike. Stoga, pozivamo premijera Kurtija da dođe što prije i izvesti Skupštinu u vezi sa sastankom, kako bi dalje objasnio poslanicima prijedloge koje je tamo izneo”, rekla je Haxholli.

Ona je dodala da je potrebno prižiti pruži informacije i o čemu se razgovara u tehničkim grupama u kojima učestvuje gospodin Bislimi i o čemu će se razgovarati na sastanku 25. jula.

“Postoji niz informacija koje vlada nije podelila ni sa Skupštinom ni sa javnošću“, rekla je ona.

Ipak, po mišljenju poslanika Pokreta Samoopredjeljenje Albana Hysenija, ove tvrdnje nisu tačne.

„U procesu dijaloga uvijek smo upućivali poziv za puno učešće, s druge strane imamo transparentnost jer je unapred izveštavano. Govorili smo u Skupštini, premijer Kurti je takođe izvještavao o pitanju dijaloga i pripremama koje se vrše u Skupštini Republike“, kaže Hyseni.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press