Jednoglasno donesena odluka

Centralna izborna komisija (CIK) odobrila je novo administrativno uputstvo kojim je utvrđena verifikacija prijave za registraciju birača iz inostranstva, prenosi Reporteri.

Na održanom sastansku CIK-a za predstojeće lokalne izbore utvrđen je rok za prijavu birača iz inostranstva, od 10. jula do 18. avgusta, 2021. godine.

Član CIK-a iz Demokratskog saveza Kosova Florian Dushi rekao je da verifikaciju birača u inostranstvu nije neophodno vršiti u svim slučajevima.

Dodao je da je ta odluka donešena jednoglasno i pojasnio je da će CIK verifikovati samo dva odsto podnosilaca prijava odobrenih metodom slučajnog izbora.

„Svi građani Republike Kosovo koji se prijave kao strani glasači neće biti podvrgnuti verifikaciji koja se ranije odvijala putem telefonskih poziva sekretarijata, već samo samo sumnjivih slučajeva, odnosno dva odsto, koj su definisani u Administrativnom uputstvu“, rekao je Dushi.

Predstavnik Pokreta Samoopredjeljenje Sami Kurteshi, zatražio je da se u upustvo uvrsti član koji omogućava ’onlajn’ prijavu podnosilaca zahtjeva u inostranstvu, ali mu je rečeno to nije predviđeno zakonom.

„Mislimo da je to, mehanizam koji bi olakšao rad do mjere koju ne možemo da zamislimo. U tom slučaju ne bi bilo štampanja aplikacija, što bi povećalo njihovu sigurnost, jer se glavni podaci automatski podudaraju sa spiskom birača putem elektronskog sistema“, rekao je Kurteshi.

Predsednik CIK-a Kreshnik Radoniqi je rekao da je uvođenje elektronskog glasanja u administrativno uputstvo protivzakonito.

Predstavljajući elektronsku prijavu sa administrativnim uputstvom za internu proceduru Radoniqi je rekao da je promjena pravila za podnosioce zahtjeva u inostranstvu miješanje u propise što CIK-u nije dozvoljeno.

"Administrativno uputstvo se odnosi na birače na Kosovu, ne možemo ići dalje od toga“, rekao je Radoniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri