REZOLUCIJA O SREBRENICI

Ja sam tokom svog obraćanja pozvala i kolege Srbe da se solidarišu sa svima nama, da ne snose breme odgovornosti jednog režima, kaže Redžepi

Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova za zajednice i ljudska prava, nakon usvajanja Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, u izjavi za „Avaz“ zahvalila je Albinu Kurtiju na moralnoj podršci od samog starta.

Multietnička parlamentarna grupa

Ona je kazala da je Rezolucija usvojena sa 89 glasa, dok su Srbi i jedan Goranac te Rom napustili salu prije glasanja.

-Veliko hvala svim poslanicima albanskih partija, ali posebno multietničkoj parlamentarnoj grupi. Ja sam tokom svog obraćanja pozvala i kolege Srbe da se solidarišu sa svima nama, da ne snose breme odgovornosti jednog režima. Neki od njih nisu bili ni rođeni tada. Zašto žive s tim? Napuštanje sjednice prije glasanja je čin nečovječnosti i neljudskosti – poručila je Redžepi.

Čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka
Inače, Rezolucija podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i, kako je navedeno, predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Kosovo se ovim pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid počinjen u Srebrenici i solidarizirale se u smislu osude tog zločina.