Demokratija plus

Odlaganjem primjene postignutih sporazuma proizašlih iz dijaloga Kosova i Srbije postoji opasnost da se izgubi interes partnera u Briselu i Vašingtonu, nakon čega bi dijalog mogao da se vrati na ‘nulu’, ocjenjuje za Kosovo Onlajn Emir Abrashi iz nevladine organizacije Demokratija plus.

Današnji sastanak na tehničkom nivou u Briselu, prema Abrashiju, neće imati konkretan ishod, ali se nada da će doći do usaglašavanja tema o kojima će se razgovarati krajem jula, na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nadam se da će dvije delegacije barem postići zajednički dogovor o temama razgovora za sljedeći sastanak na visokom nivou krajem jula. Sama činjenica da sastanke održavaju obe strane je pozitivan znak i nadam se da će obe strane ostati posvećene procesu dijaloga, s ciljem normalizacije odnosa dveju zemalja. To je navedeni cilj procesa dijaloga i zaista se nadam da će se obe strane pridržavati tog cilja - dakle, postizanjem sveobuhvatnog sporazuma koji je pravno obavezujući, što će rezultirati uzajamnim priznavanjem između Republike Kosova i Republike Srbije", ističe Abrashi.

On se osvrnuo i na nedavnu izjavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Mathewa Palmera da Zajednicu srpski opština treba formirati u skladu sa Ustavom Kosova, kojom se prema mišljenju Abrashija “poziva na poštovanje potpisanih sporazuma”.  On izražava žaljenje što na terenu nije došlo do primjene postignutih sporazuma, zbog čega proizilazi zaključak da se proces dijaloga ne shvata ozbiljno.

"Ne vidim nijedan razlog zbog koga bi kosovske vlasti trebalo da oklevaju u primjeni Zajednice srpskih opština u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda. Sa druge strane i Srbija bi, takođe trebalo da poštuje sporazume koji su postignuti, na primjer o nestalim licima, slobodi kretanja ljudi i roba. Obe strane treba da se obavežu na sprovođenje svih prethodnih sporazuma kako bi javnost imala povjerenja u ishod procesa dijaloga, ali i na činjenicu da je u našem regionu moguć miran suživot", kaže Abrashi.

Oštra retorika kosovskih i srpskih pregovarača ne ide u prilog normalizaciji odnosa ističe Abrashi, dodajući da se dnevno-političke izjave treba ostaviti po strani.

"Čelnici obe države, Kosova i Srbije, moraju se uzdržati od komentara koji donose nepovjerenje i ‘dolivaju ulje na vatru’. Opšte je poznata činjenica da obe strane imaju dijametralno različite stavove, ali svrha dijaloga je da se oni približe. Međutim, ako obe strane nastave da daju primjedbe kako bi zadovoljile svoje glasače, ovaj proces se nikada neće završiti. To zahtjeva puno hrabrosti i odlučnosti sa obe strane, ali historija nam govori da je to izvodljivo. Iskreno se nadam da će obe države uspjeti da prevaziđu nacionalističku retoriku i da će ostvariti cilj dijaloga pod pokroviteljstvom EU - normalizaciju odnosa”, zaključio je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online