Poslanik Samoopredjeljenja

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenja, Alban Hiseni kaže da je vlada Albina Kurtija preduzela pozitivan korak davanjem prijedloga u vezi sa početkom dijaloga i njegovim sadržajem, ali prema njegovim riječima, "srpska strana neprestano insistira da se diskutuje o pitanju ZSO, za koje kaže da je zatvoreno i mrtvo", prenosi Kosova press.

Uprkos tome, on kaže da čak i neslaganje oko tema razgovora na sutrašnjem sastanku dvije delegacije ne može ugroziti naredni sastanak premijera Kurtija i predsjednika Srbije Vučića koji bi trebalo da se dogodi krajem jula.

„Gospodin Kurti je prethodno dao četiri prijedloga na početnim sastancima u vezi sa početkom dijaloga i njegovim sadržajem. S druge strane, imamo srpsku stranu koja neprestano insistira na raspravi o ZSO, temi koja se odlukom Ustavnog suda smatra zatvorenom i mrtvom. Ono što se sada radi je da se pripreme teme o kojima će se razgovarati prije početka dijaloga, ili pre početka sledećeg sastanka. Ne vjerujem da će to biti ugroženo jer će dnevni red i sporazum biti između dve strane i biće obavljeno. Ali ne kao što je bilo u prošlosti, impozantno“, rekao je Hiseni.

Poslanik PDK Hajdar Beqa, kaže da bi premijer Kurti trebalo da bude jasan u tome šta radi jer vlada ima većinu.

„U nedostatku agende za dijalog, Vlada Kosova obnavlja pitanja koja štete zemlji jer stvara status kvo. Mnogo je tema zatvoreno, a gospodin Kurti još uvijek nije jasan da li su ti sporazumi na snazi. Oni se moraju primjeniti ili se moraju naći načini da se oni ukinu. Ali do sada nismo imali zvaničan stav gospodina Kurtija“, izjavio je Beqa.

Izvor: Kosova Press