Specijalni sud

Posjete bivšim vođama OVK u Hagu biće dozvoljene od 15. jula i članovi porodica moći će da se sastanu sa pritvorenicima najmanje jednom u tri mjeseca, prenosi Reporteri.

Specijalizovana vijeća naznačila su dužinu boravka i mogućnosti koje pritvorenici imaju kada žele da provedu vrijeme sami sa svojim supružnicima.

"Pritvoreniku je dozvoljeno da provodi vrijeme sa supružnikom ili partnerom i/ili djecom u privatnoj poseti, najmanje jednom u tri mjeseca, do tri sata. Privatne posjete obavljaju se bez nadzora pritvorskih službenika na odgovarajućem mjestu u pritvorskim objektima, poštujući sigurnost i dostojanstvo", rekla je portparol Specijalizovanih vijeća Angela Griep za list Infokus.

Sud će optuženom obezbjediti pogodno mjesto na kom može da provede privatne trenutke sa članovima porodice.

"Glavni pritvorski službenik može da nametne razumna ograničenja posjeta, uključujući ograničenja u pogledu vremena, broja i trajanja, na osnovu dnevnog rasporeda pritvorskih objekata (uključujući i druge zakazane posjete) i raspoloživosti osoblja i opreme", preneto je iz Specijalizovanih vijeća.

Takođe, navodi se da svi pritvorenici imaju razumne mogućnosti da održavaju lične odnose sa drugima, uključujući posjete članova porodice, kao i da se poslije uspješne kampanje vakcinacije u pritvorima, mjere protiv COVID-19 koje se primjenjuju u pritvorskim ustanovama postupno ukidaju.

"Lične porodične posete supružnika ili partnera zatvorenika, roditelja, djece i braće i sestara moguće su od 15. jula 2021. Očekuje se da će posjete ostalih članova porodice biti omogućene u avgustu i septembru", navode iz Specijalizovanih vijeća.

Ali, članovi porodice moraju da slijede niz postupaka, pa tako svaki posjetilac mora da se prijavi za dozvolu kako bi posjetio pritvorenika i da se pridržava svih relevantnih bezbjednosnih zahtjeva. Pro tome, jedinica za upravljanje pritvorom olakšava porodične posjete bliskim rođacima primenom pojednostavljenih procedura.

Zahtjev za dozvolu mora da se podnese najmanje 10 kalendarskih dana prije prve posjete, a osobe koje se prijavljuju za vizu za ulazak na teritoriju Holandije moraju da podnesu zahtjev najmanje tri nedjelje prije planirane posjete i da obavjeste Jedinicu za upravljanje pritvorom o potrebi za vizom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri