Povećati efikasnost

Kosovo je ispunilo kriterijume koje je postavila Evropska unija za liberalizaciju viznog režima, ali postoje one zemlje EU koje to ne misle. Među zemljama koje nerado glasaju za ukidanje viza je Holandija, piše Klan Kosova.

Kako taj medij navodi Holandija opravdava nedostatak podrške za proces ukidanja viza za stanovnike Kosova činjenicom da borba protiv visokog nivoa korupcije na Kosovu nije bila dovoljno ubjedljiva.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Tesa Van Staden naglasila je da je pozicija Holandije o viznoj liberalizaciji za Kosovo direktno vezana za temu borbe protiv korupcije.

"Savjet Evropske unije odlučuje o liberalizaciji viza za Kosovo. Za sada nema dovoljno podrške za liberalizaciju viznog režima ovog savjeta. Kao što znate, liberalizacija viznog režima je tehnički proces zasnovan na standardima u kojem država mora sve njih dosledno ispunjavati prije nego što Savjet odluči da ukine vize. Kada je Evropska komisija posljednji put izvjestila o ovome, Holandija je zaključila da borba Kosova protiv visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala nije bila dovoljno ubjedljiva", rekla je Van Staden.

Van Staden naglašava da su Holandiju ohrabrili planovi Vlade Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i dodala je da je za holandsku državu važna ne samo korupcija na visokom nivou, već i efikasno sprovođenje kazni odgovornih.

"Ovo je takođe podvučeno u Izvještaju o napretku za 2020. godinu od strane Evropske komisije. Važno je povećati efikasnost pravosudnog i sektora za sprovođenje zakona. Strukturno poboljšanje bi trebalo da se dogodi tokom dužeg vremenskog perioda. Kosovo može da računa na našu podršku kroz projekte, savjete i stručnjake za postizanje ovih održivih rezultata", rekla je Van Staden.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova