Očekujemo od Srbije da padne na koljena

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je u intervjuu za njemački časopis Spiegel izjavila da Hashim Thaçi ne sme da bude nazivan “američkim hrtom” jer je bio predsjednik i premijer Kosova u teškim historijskim vremenima i naglasila da Kosovo od Srbije očekuje da padne na koljena, prenosi Koha.

Koha navodi da je njemački magazin Spiegel više puta pisao o zločinima lidera Oslobodilačke vojske Kosova i da je novinar lista predsjednici Kosova Vjosi Osmani uputio pitanje da li je vrijeme da Kosovo svoju politiku odvoji od politike Sjedninjenih Američkih Država.

Uz konstataciju da je bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi često predstavljen kao “američki hrt” i da se nalazi u zatvoru u Hagu, pitanje Spiegela je bilo i nije li vrijeme za emancipaciju Kosova od svjetske sile SAD?

"Uprkos svim političkim razlikama koje smo možda imali sa Thaçijem, niko ne bi trebalo da ga naziva "američkim hrtom“.Thaçi je bio premijer i predsjednik Kosova u teškim historijskim vremenima. Odnosi Kosova i SAD ne zavise od političkog rukovodstva, mi gajimo posebne veze koje nas drže zajedno, ne zaboravljamo ulogu Amerikanaca na Kosovu devedesetih godina", rekla je Osmani.

Po njenim riječima, sve dok Srbija destabilizuje region, neophodno je prisustvo SAD i međunarodne zajednice u regionu. Osmani se usprotivila konstataciji njemačkog lista da Kosovo svojim zahtjevom da se Srbija izvini za zločine nije doprinelo ublažavanju situacije. Ona je istakla da pripada političkoj generaciji na Kosovu koja bez oklijevanja govori i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici.

„Tijelo koje je teško povređeno ne zarasta površinskim ušivanjem rane. U slučaju Kosova, to znači da je neophodno nastojanje da se pronađu nestale žrtve rata - to Srbija mora da prihvati. Srpska strana ne tretira zločine koje je počinio Miloševićev režim, i još gore, ovo nasljeđe štiti”, rekla je Osmani.

Na konstataciju novinara da Osmani koristi riječ genocid u odnosu na srpske zločine bez pravne osnove, ona je odgovorila:

"Pojam genocida sam svijesno odabrala jer opisuje da država ima za cilj da istrebi naciju, što se upravo dogodilo na Kosovu. Govorim o događajima u Meji koji su poznati pod nazivom Kosovska Srebrenica, i  Pokleku, gdje su ne samo 54 djece i staraca ubijeni, već su potom i spaljeni, cilj je bio da nestanu sa lica zemlje. Willie Brant je jednom rekao da kada nedostaju riječi, treba pasti na koljena. To je upravo ono što očekujemo od Srbije: padanje na koljena”, istakla je Osmani i apelovala na predsjednika Srbije da privede zločince i počinioce silovanja na Kosovu pred lice pravde.

Osmani je kritikovala EU zbog odlaganja ukidanja viza za građane Kosova i podvukla da je identitet građana Kosova evropski. Ona je navela da ne želi da se miješa u rad sudova.

„Kosovo nema šta da krije. Važno je da ne postoji moralna jednakost između onoga što je uradio srpski državni aparat i onoga što su pojedinci možda učinili - ne Kosovo kao zemlja ili OVK. Mi građani Kosova smo žrtve Miloševićevog genocidnog režima“, rekla je Osmani i istakla da je izvještaj Dicka Martyja nepravedna mrlja koja prikriva istinu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova