Izjava Mathewa Palemra

Izjava specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Mathewa Palmera da Kosovo mora da pronađe mehanizme za formiranje Zajednice srpskih opština, je zapravo poziv za premijera Albina Kurtija da predstavi svoje ideje o ovom pitanju, ocjenjuje pravnik Ehat Miftaraj za Kosovo onlajn.

Danas se navršava tačno 3.000 dana otkako je je potpisan Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, a Miftaraj smatra da bi model ZSO kojim ne bi bio prekršen ustavni poredak Kosova, bio dobar početak za ispunjavanje preuzetih obaveza.

"Sjedinjene Države preko Palmera traže da se te obaveze koju su i Kosovo i Srbija preuzele, primjene u praksi. Izjava Palmera da se uspostavi Zajednica koja je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, poruka premijeru Kurtiju da pokaže posvećenost ovoj inicijativi u predlaganju modela za buduće udruženje", kazao je Miftaraj.

Premijer Kurti je više puta ponovio svoj stav da Kosovo ne može da formira jednoetničko udruženje, poput Zajednice opština sa srpskom većinom jer to nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Međutim, Miftaraj napominje da je specifičnost iz posljednjeg obraćanja specijalnog izaslanika Palmera što on potencira na tome da Zajednica srpskih opština mora biti u skladu sa Ustavom Kosova.

"To su dobre vijesti, jer on ne traži sklapanje kompromisa, niti prekoračenje ustavnog poretka Kosova", ističe Miftaraj.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2013. godine postigli Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, a konkretni detalji su usaglašeni principima 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. utvrdio da principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom ZSO.

Izvor: Kosovo Online