A pomoći države nema...

Za ublažavanje posljedica pandemije, očekuje se drugi paket ekonomske pomoći građanima iz budžeta, u iznosu od 420 miliona eura, prenosi Ekonomija onlajn.

Od tog iznosa, 50 miliona eura biće opredeljeno za otvaranje novih radnih mjesta i za direktnu podršku nezaposlenima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi rekao je da je od početka pandemije oko 120.000 radnika ostalo bez posla.

Azemi je pozvao premijera Albina Kurtija da održi izborna obećanja u vezi sa privatnim sektorom.

"Aktuelna Vlada je u predizbornoj kampanji tražila podršku za radnike u privatnom sektoru i Kurti mora da ispuni data obećanja. Za sada nema pozitivnih signala, premijer je obećao da će minimalna zarada biti 350 eura, a zatim su obećanja pala na 250 eura", rekao je Azemi.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu ocjenio je da je ekonomska podrška pozitivna, ali da je paket razočaravajući u odnosu na zemlje u regionu.

"U zemljama regiona preduzeti su napredni koraci za pomoć preduzećima i građanima. Crna Gora sa 600.000 stanovnika imala je ekonomsku podršku investirala više od 1,3 milijardi eura, Albanija više od 2 milijarde, Sjeverna Makedonija više od 3 milijarde, Srbija 4,4 milijarde eura, a Kosovo je za dva paketa do sada potrošilo samo 269 miliona eura", rekao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri