Ministarstvo zdravlja

Iz Ministarstva zdravlja navode da će građani, iako su sve vakcine koje su stigle na Kosovo sertifikovane, imati priliku da biraju koju vakcinu žele da prime, prenosi Gazeta express.

U centrima za vakcinaciju na raspolaganju su im dvije ili više vrsta vakcine, a najveće je interesovanje za Pfizerovom vakcinom.

Direktorka zdravstva u Đakovici Aferdita Spahiu Shlaku izjavila je da građani te opštine imaju pravo na izbor, ali da će i ljekari takođe, u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta, procjeniti koja je vakcina najbolja.

"U zavisnosti od anamneze, odnosno zdravstvenog stanja pacijenta. Ako osoba ima zdravstvenih problema, primiće Pfizerovu vakcinu, ako je dobrog zdravstvenog stanja može se vakcinisati sa AstraZenekom. Međutim, izbor vakcine nije isključen. Dajemo drugu dozu AstraZeneka vakcine, još nismo dobili doze pristiglih vakcina", rekla je Spahiu Shlaku i dodala da se građani uglavnom opredjeljuju za Pfizerovu vakcinu.

Direktorka zdravlja u opštini Gnjilane Selami Xhemaili rekao je da će sada građani u toj opštini mogu da biraju između vakcine Pfizer i AstraZeneka.

Dolaskom dodatnih doza vakcina, Xhemaili je izrazio nadu će se vakcinisati više građana.

"Nadamo se da ćemo povećati broj vakcinisanih, s obzirom da je mnogim kategorijama dozvoljeno vakcinisanje. Do sada su građani vakcinisani drugom dozom primali AstraZenekom, a sada imaju priliku da biraju kojom vakcinom žele da se vakcinišu", rekao je Xhemaili.

Direktor zdravstva u Peći Petrit Loci, izjavio je da su sve dostupne u zemlji sertifikovane, i da je interesovanje građana za vakcinacijom veliko.

"Svijest je dostigla željeni nivo. Vrsta vakcine za nas ne predstavlja problem, jer su sve vakcine sertifikovane", rekao je Loci.

Do sada je na Kosovu protiv kovida-19 vakcinisano 206.443 građana, a drugu dozu je primilo 49.616 građana.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express