Uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga

Uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga u Briselu, kosovska delegacija, kako je i ranije najavljeno, sastala se bilateralno sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajačakom.

Sa Lajčakom je danas razgovarao Besnik Bislimi, potpredsjednik vlade i zadužen za dijalog i evropske integracije koji boravi u belgijskoj prestonici.

O razgovorima je javnost obavestio upravo Lajčak koji je poželeo dobrodošlicu Bislimiju, uoči sutrašnjeg dijaloga „na nivou glavnih pregovarača“.

„Sve u razgovorima o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je izuzetno politički usmjereno, a ne tehnički“, poručio je Lajčak.

Za razliku od Lajčaka, direktor takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Petar Petković, koji predvodi srpsku delegaciju, saopštio je da će se sutra održati nova runda „tehničkih dijaloga“, kao i da će ona biti otvorena temom neformiranja Zajednice srpskih opština. Najavio je ujedno razgovore o nestalima, sporazumu o slobodi kretanja i drugim sporazuma koji su potpisani prethodno u Briselu.

Sutrašnji sastanak biće deveti susret dve delegacije od prošlogodišnjeg obnavljanja dijaloga pod vođstvom Miroslava Lajčaka.

Prehodni susret dvije delegacije bio je na visoko-političkom nivou. Polovinom juna sastali su se po prvi put premijer Kosova Albin Kurti i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Na ovom sastanku premijer Kurti uputio je četiri prijedloga beogradskoj delegaciji – sklapanje novog sporazuma o regionalnoj trgovini SEFTA, a kojim bi se ugasila CEFTA, potpisivanje zajedničkog sporazuma o nenapadanju, da se nakon uzajamnog priznanja Srbi na Kosovu dobiju Nacionalno vijeće, nalik tijelu koje okuplja Albance na jugoistoku Srbije. Kurti je ujedno zahtjevao ostavku Veljka Odalovića iz srpske delegacije i da bude saslušan po pitanju nestalih.

Sa druge strane, predsjednik Srbije je nakon ovog sastanka optužio Kurtija da je došao u Brisel kako bi „okončao dijalog“.

Kaže da se dvije strane ni oko čega nisu složile, da Kurti ne želi da formira ZSO, da neće da odobri zahtjeve Beograda za iskopavanja na teritoriji Kosova u potrazi za nestalima, i da je samo došao da ga pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’.

Predsjednik Srbije je od tada u više navrata kazao da neće priznati Kosovo, te da se mora postići kompromis.

Naredni sastanak na visokopolitičkom nivou najavljen je za kraj jula, ali za sada nema zvanične potvrde o datumu održavanja nove runde dijaloga.