Ministar za lokalnu samoupravu

Ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi izjavio je da ne može formirati Zajednica srpskih opština jer je u suprotnosti sa Ustavom, prenosi Ekonomija onlajn.

„Naš ustavni duh stvorio je multietničku državu, a u multietničkoj državi ne mogu se stvorati pojedinačna monoetnietnička udruženja, jer je to suprotno ustavnom duhu. Odlukom Ustavnog suda o prvoj verziji Zajednice srpskih većinskih opština utvrđeno je da je više od 23 puta izraženo nepridržavanje ustavnih principa. Pozvan sam da radim i djelujem u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova“, rekao je Krasniqi u intervjuu za TV Klan Kosova.

Odgovarajući na pitanje o saradnji sa sjevernim opštinama, Krasniqi je rekao da je Ministarstvo i on kao ministar, odgovoran za 38 opština i da ne pravi nikakvu razliku u odnosu na sjeverne opštine.

„Nisam imao konkretnu posjetu sjevernim opštinama, na dnevnom redu mi je da posjetim i te opštine. Uspio sam da posjetim mali broj opština i razgovaram sa gradonačelnicima o određenim pitanjima i lokalnoj upravi na nacionalnom nivou“, rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima na dnevnom redu Ministarstva nije formiranje novih opština na Kosovu.

„Napravio sam procjenu zahtjeva koji su godinama dolazili u ministarstvo za nove opštine. Mogu da kažem da postoje zahtjevi koji zaslužuju razmatranje o formiranju opština iz ovog ili onog razloga, ali ne postoji detaljna procjena zašto bi je trebalo formirati. Osnivanje bilo koje nove opštine nije na našem dnevnom redu“, zaključio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online