Prvi projekat na Balkanu za genetsku modifikaciju krava biće sproveden na Kosovu, a embrioni iz Sjedinjenih Država namjenjeni su povećanju proizvodnje mlijeka i kvalitetnijem rasnom sastavu goveda, piše Koha.

Profesor Univerziteta u Prištini Behlul Behluli rekao je za emisiju "SOT" da donošenje sjemena i embriona ima za cilj ujednačenu produktivnost baš kao u SAD.

"Počeli smo da radimo, glavni dio je bio prenos sjemena i embriona. Željeli smo da ove embrione distribuiramo onim farmama kojima se najbolje upravlja, jer će buduće životinje iz tih embriona imati drugačije životne potrebe od običnih krava. Naš cilj je da povećamo proizvodnju i kvalitet", rekao je Behluli.

Behluli je dodao da projekat podržava Ministarstvo poljoprivrede.

"Ovo je bio prvi projekat preko Ministarstva poljoprivrede, Poljoprivrednog fakulteta, i Udruženja proizvođača Kosova. Između njih postoji saradnja za ovaj projekat. Kosovo je daleko od dovoljnih količina mleka, cilj je da se ovi embrioni u budućnosti koriste kao životinje ovdašnjih farmera. Životinje iz ovih embriona uzgajaće se na Kosovu i ovdje će se vrlo lako prilagoditi. Cilj je bio da izaberemo najbolje farmere koji će moći ovaj projekat da sprovedu u djelo. Embrioni koji su došli iz Amerike genetski su čisti. Embrioni se uzimaju od najboljih krava, iz njihovog reproduktivnog trakta, u prvih 6-7 dana od teljenja", rekao je Behluli.

On je naglasio da cilj projekta nije promjena autohtone rase, već samo "osvježavanje genetike".