Nova runda

Nova runda tehničkog dijaloga između Srbije i Kosova održaće se u srijedu, 7. jula potvrdio je novinarima portparol Evropske unije (EU), Peter Stano.

Biće ovo prva ovogodišnja runda na ekspertskom nivou nakon što je dijalog obnovljen 15. juna prilikom prvog susreta kosovskog premijera Albina Kurtija (Aljbin), i predsednika Srbije, Aleknsadra Vučića.

Takođe se prvi put sa prištinske strane pojavljuje nova ekipa na čelu sa vicepremijerom Kosova Besnikom Bislimijem. Srpsku delegaciju predstavlja Petar Petković.

Prije susreta koji je najavljen za srijedu 7. jula popodne, delegacije će prvo odvojeno razgovarati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Ljačakom.

Kosovska strana će se sa Lajčakom sastati u utorak, 6. jula, a srpska strana će ovaj susret obaviti u sredu preprodne uoči trilateranog susreta.

Srpska strana najavila je da će na stolu biti pitanja nestalih, energetike i Zajednice srpskih opština (ZSO) a kosovska strana je najavila da će insistirati na pregledu svih sporazuma koji su do sada ispunjeni u okviru dijaloga, šta je sprovedeno u međuvremenu i kako ići dalje sa procesom.

Ovaj susret se održava uoči najavljene nove runde na najvišem politčkom nivou. Evropska strana namerava da održi još jedan susret sa Vučićem i Kurtijem pre kraja jula.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova počeo je u martu 2011. i vodili su ga šefovi pregovaračkih ekipa.

Načelno je zamišljeno da se u procesu razmatraju "praktična pitanja koja će olakšati živote građana". U oktobru 2012. godine, proces se diže na politički nivo kada se u dijalog uključuju tadašnji premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaçi.

U aprilu 2013. godine postignut je Briselski sporazum, a većina dogovora iz ovog sporazuma nisu sprovedeni. Kosovska strana okleva da ide dalje sa implementacijom dogovora koja je u njenoj nadležnosti, a koja se tiče formiranja ZSO.

Proces dodatno otežava lobiranje Srbije protiv kosovske nezavisnosti u međunarodnim institucijama, ali i pojedinačno kod stranih država.

Celokupan proces je prošao kroz niz prepreka, a u jednom trenutku, na jesen 2018. godine je došlo do potpune obustave procesa zato što je tadašnja kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon zastoja od skoro godinu dana i ukidanja ove mere, dijalog je obnovljen u julu 2020. godine, kada ga je u ime Kosova vodio bivši premijer Avdullah Hoti.

U septembru 2020. godine je održana poslednja runda na najvišem političkom nivou, kada je srpska strana pokrenula pitanje ZSO.

Nakon ovog trenutka prištinska strana nije više imala spremnost da se vrati za pregovarački sto kako bi nastavila raspravu oko otvorenog pitanja.