Uprkos pandemiji

Prema podacima Centralne banke Kosova, u prvom kvartalu ove godine doznake iz inostranstva dostigle su iznos od 250 miliona eura, što je za oko 60 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Uprkos ekonomskoj krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa, novac koji je 2020. godine na Kosovo poslat iz dijaspore, veći je za 120 miliona nego u 2019. godini.

Univerzitetski profesor Muhamet Sadiku navodi da je veza sunarodnika sa Kosovom uvijek bila jaka i da se nastavio trend velikih doznaka koje su skoro polovina budžeta Kosova, odnosno oko 13 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"I pored problema izazvanih pandemijom, veza dijaspore sa Kosovom, koja je uvijek bila jaka, nastavila je trend velikih doznaka koje čine oko 40 procenata kosovskog budžeta, odnosno oko 13 odsto bruto proizvoda u zemlji. Doznake su se pokazale kao siguran i dugoročan izvor ekonomskog razvoja Kosova, uprkos činjenici da 90 odsto doznaka odlazi na pokrivanje potrošnje domaćinstava na Kosovu. Ovo je struktura izgrađena visokim nivoom nezaposlenosti i visokim nivoom siromaštva. Novac dijaspore je u malom procentu orijentisan na investicije za otvaranje novih radnih mjesta", naglasio je Sadiku.

Prema raznim studijama, za orijentaciju doznaka na investicije, Kosovo bi trebalo da izgradi povoljno poslovno okruženje za strane i investitore iz dijaspore.

U međuvremenu, portparol CBK Kushtrim Ahmeti kaže u pisanom odgovoru za Kosovo press da su u periodu januar-mart doznake dostigle 243 miliona eura.

„Ukupna vrijednost doznaka za prvi kvartal ove godine (januar-mart 2021) bila je 242,9 miliona eura, što je za 55,6 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, gdje je vrijednost doznaka bila 187,3 miliona eura", kaže Ahmeti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online