Talac nedostatka saradnje

Ministarstvo pravde Kosova je putem dva pisma, upućenih prošle i ove godine, zatražilo od rumunskih vlasti informacije o istrazi u vezi sa ubistvom Mona Balaja i Arbena Xheladinija, a odgovor ni na jedno nije dobijen, rečeno je iz Ministarstva za Kohu.

Rumunski policajci su u okviru Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) 10. februara, 2007. godine bili na zadatku na protestu protiv Ahtisaarijevog plana i dijaloga sa Srbijom u organizaciji Pokreta Samoopredjeljenje, a kako se ocenjuje, slučaj ubistva Balaja i Xheladinija je talac nedostatka saradnje kosovskih i rumunskih vlasti.

Februara prošle godine, ministarka pravde Albulena Haxhiu obratila se pismom rumunskom Ministarstvu pravde, tražeći informacije o istražnim postupcima protiv rumunskih policajaca koji su počinili ubistvo.

„Odlukom od 05.02.2009. godine, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Kosova, Okružni sud u Prištini odobrio je zahtjev rumunskog Ministarstva pravde za slanje potrebnog materijala i dokaza za krivično gonjenje osumnjičenih policajaca pred Kancelarijom Istraga Visokog suda pravde u Rumuniji. Zbog toga, s obzirom na gore navedeno, molimo vas da nas obavjestite o razvoju gore pomenutih postupaka i da li su takvi postupci okončani konačnom odlukom“, navodi se u pismu Ministarstva pravde.

Haxhiu je slično pismo rumunskim vlastima poslala u maju ove godine, ali nije dobila odgovor ni na jedano dopis.

Iz Ministarstva pravde navode da nemaju saznanja o postupku koji su vodili rumunski pravosudni organi u vezi sa ovim slučajem, niti da li je ovaj postupak završen pravosnažnom odlukom.

„Budući da nismo dobili nikakav odgovor, početkom maja 2021. godine ministar se obratio još jednim pismom rumunskom Ministarstvu pravde, ali do danas nemamo odgovor. Dakle, Ministarstvo pravde nema informacije o stadijumu krivičnog postupka za ovaj slučaj“, navedeno je iz Ministarstva pravde za Kohu.

Ehat Miftaraj iz kosovskog Instituta za pravdu naglašava da je jedan od razloga zašto to pitanje nije riješeno povezano sa imunitetom policajaca.

Naglašava da to nisu jedina pisma koja su poslata Rumuniji za ovaj slučaj i da ni na njih nije odgovoreno.

Iako su pisma ministrke Haxhiu bila uglavnom u informativne svrhe, Miftaraj kaže da je Ministarstvo pravde, prije i poslije nezavisnosti, slalo pisma Rumuniji putem kojih je tražilo saslušanje osumnjičenih.

Naglašava da je rukovođenje ovim slučajem od strane pravosuđa na Kosovu bilo nemoguće, jer su u to vrijeme isključivu nadležnost za istragu, gonjenje i suđenje imale vlasti UNMIK-a.

„Gotovo svaki zahtjev upućen rumunskim vlastima neće imati nikakvog uticaja na krivični postupak, jer rumunski policajci koji su umješani, prvo, imaju imunitet od krivičnog gonjenja i suđenja, a takođe bi bila besmislica da ih Rumunija preda Kosovu radi suđenja“, rekao je Miftaraj.

Da bi ovo pitanje riješilo pravosuđe na Kosovu, Miftaraj kaže da treba da postoji komunikacija sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Njujorku radi ukidanja imuniteta policajcima.

„Ako bismo imali saglasnost ili imunitet iz njujorške kancelarije, onda nam je za svjedočenje potrebna saglasnost ili volja rumunskih vlasti, u ovom slučaju rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde, oni treba na neki način da daju zeleno svijetlo tim ljudima, bilo da budu svjedoci ili da dođu na Kosovo da daju bilo kakve dokaze“, rekao je Miftaraj.

Koha je tražila odgovor od Ministarstva pravde u Rumuniji po ovom pitanju, ali oni nisu odgovorili.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore